hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jamie Oliver: A nagy kedvcsináló
Vajon ki a sztárszakács valójában?

2011. 10. 27.
Ezt a nevet már biztosan sokan ismerik mint korunk új sztárgenerációjának, a sztárszakácsoknak egyikét. Könyvek, videók jelentek meg a munkájáról, de vajon ki ő valójában?

James Trevor Oliver 1975 májusában született, és Anglia egyik Essexbeli városában, Claveringben nevelkedett fel. Szülei egy Cricketers nevű pubot vezettek. Az édesapa már tizenegy évesen beállította a fiát a konyhába dolgozni. Miután elvégezte a Westminster Catering College-ot, amely egyfajta vendéglátóipari iskola, tizenhat évesen a híres londoni szakács, Gennaro Contaldo mellé szegődött tanulni. A közösen átdolgozott évek alatt baráti kapcsolat alakult ki közöttük, és Jamie műsoraiban gyakran főznek ma is együtt. Iskolai évei alatt arra is jutott ideje a szakácskodás mellett, hogy egy Scarlet Divison nevű rockzenekarban doboljon, és ez a kapcsolat is maradandónak bizonyult: ma ez a zenekar játssza a betétdalt a televíziós műsoraiban. Fiatalossága és humora még négy gyermek után sem kopott meg, produkcióit végigkíséri a könnyedség, a humor és az élcelődés. Gennaro süteményeit a séfhíresség például rendszeresen elborsozza, mestere tréfás bosszúságára.

Jamie a feleségével, Juliette Nortont-nal három kislányt, és tavaly óta egy kisfiút nevel, akik mind nagy fantáziára valló nevet kaptak: Poppy Honey (Mákvirág Méz), Daisy Boo (Százszorszép), Petal Blossom Rainbow (Virágszirom Szivárvány) és Buddy Bear (Kishaver Mackó). A televízió számára Pet Llewellyn televíziós producer fedezte fel. Első televíziós műsorai és könyve címe is hasonló vénára vall, The Naked Chef (A Pucér Szakács). Bár meglehetősen figyelemfelkeltő, félreérthető is, semmi köze a meztelenséghez, hanem az éttermi ételkészítés leegyszerűsítésére, lecsupaszítására utal. Receptjei egyszerűek, gyorsan elkészíthetők, könnyen megtalálható és beszerezhető alapanyagokból készülnek, azaz megfőzhetők. Jamie-t a sorozatban a beszerzéstől a főzésen át egészen a vendéglátásig kísérhetjük nyomon. Meghívott vendégei a családja, barátai és ismerősei köréből kerülnek ki, így bepillantást nyerünk egy angol fiatalember londoni hétköznapjaiba is. Megismerjük a fűszerest, a kedvenc sajtboltjának tulajdonosát, a legjobb halárust, és a minőségi hús beszerzésének forrásait is. Egyik alapelve az egyszerű receptek mellett, hogy minőségi alapanyagokat használ az ételek elkészítéséhez. Műsoraiban arra buzdít minket, hogy a szupermarketek kínálata helyett természetesen előállított élelmiszereket vásároljunk. Na, hol? Hát például a piacon.

A főzés és az evés mellett az életreva­ló­ság is a szívügye. 2002-ben kiválasztott tizenöt olyan fiatalt, akik nem fejezték be az iskolát, és emiatt hátrányos helyzetbe kerülve mindnyájan munkanélküliek lettek. Rábírta őket, hogy elvégezzenek egy színvonalas vendéglátóipari iskolát, és segített nekik, hogy jónevű éttermekben tanuljanak bele a szakmába. Az iskola befejezése után Jamie munkát is talált számukra, még olyan messze is képes volt bevetni a kapcsolatait ennek érdekében, mint például Ausztrália. Szakácsai végül mindenféle díjat nyertek, a helyreállító program pedig tovább működik, és további félrecsúszott pályákat tesz sikeressé. Egyik londoni éttermét az első tizenöt pártfogoltja után nevezte el Fifteennek. Ezt a sikertörténetet is figyelemmel kísérhetjük egyik televíziós sorozatában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!