hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Christine Lagarde - Az első nő, aki…

2011. 07. 07.
„Csodálattal adózom a személyének – nyilatkozta Timothy Geithner, az amerikai államkincstár vezetője még 2009-ben. Nála a briliáns elme őszinte kedvességgel párosul. ő az a személy, aki képes hatalmas szakadékokat is áthidalni, miközben mégis töretlen lojalitással képviseli országát.”

Christine Lagarde 2011. július 5-én vette át az IMF vezérigazgatói posztját elődjétől, Dominique Strauss-Kahntól, aki szexuális zaklatás vádja miatt kényszerült lemondani tisztségéről. Bár sokan egy „nem európai" vezetőt vártak az IMF vezérigazgatói székébe, a francia pénzügyminiszter már megválasztásakor széles körű támogatói bázissal rendelkezett, hisz Európa országai, az USA, de Kína és némely feltörekvő ország is egyértelmű támogatásáról biztosította a politikust. Így a „kivételesen tehetségesnek" és „kivételesen alkalmasnak" nevezett jelölt több illusztris szakembert utasított a háta mögé. Közvetlen versenytársa az elnöki székért folyó hajrában már csak a mexikói jegybankelnök, Agustin Carstens volt, de ellenfelei között volt még Stanley Fischer izraeli jegybankelnök és több nemzetközi gazdasági szaktekintély is.

A legek asszonya

Megválasztása sok szempontból előnyös, egy aspektusból azonban mindenképp egyedi: személyében üdvözölhetjük az IMF első női vezetőjét. Mindazonáltal nem ez az első eset, amikor Christine-nek eddig nők által bevehetetlen várakat, pozíciókat sikerült meghódítania. Tanulmányai befejeztével Lagarde Chicagóban próbált szerencsét - nem kis sikerrel. Mint elismert trösztellenes és munkajogi szakember a nemzetközi Baker & McKenzie jogi vállalatban történelmet írt: kitartó munkájával fokozatosan lépegetett fel a ranglistán. Hat év elteltével a cég nyugat-európai vállalatainak lett a vezetője, majd 1999-ben beválasztották az elnöki tanácsba. A teljes sikert azonban tizenhét évvel a vállalathoz való csatlakozása után érte el: 1999-ben megválasztották a cég vezérigazgatójának.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!