hetilap

Hetek hetilap vásárlás
PETRA: Vissza a Kősziklára
Tavaszi retrometál Budapesten

2011. 04. 01.
Nem mai gyerekektől, de nem is középiskolás szinten játszott rockot hallhat ma is a közönség a Petra zenekartól. Pályafutásuk alatt három tucat albumuk jelent meg, lemezeik összesen 10 milliós példányszámban keltek el, és több Grammy-díjat is magáénak tudhat a banda. A majd' negyven év alatt az együttesben megfordult tagokból éppen két focicsapatot lehetne kiállítani; olykor változott a hangzás is, de ami rendületlenül maradt: a név és az üzenet. A Petra annyit tesz, mint Kőszikla; több száz daluk pedig maga a rockkal felszolgált evangélium - május 5-én Budapesten.

A Petra azon ritka rockegyüttesek egyike, amelynek egy inspiratív bibliaiskola vetett alapot, névadásukat is ez ihlette. Ennek örömére történt 1972-ben, hogy a srácok ahelyett, hogy azon nyomban bevágódtak volna egy stúdióba vagy imázstanfolyamra - ma már szinte érthetetlen módon -, egyszerűen csak kiálltak, és zenével szolgáltak: parkban és lakban, kávéházban és fegyházban. Az alig huszonéves fiataloknak nem volt szükségük világmegváltó tervekre, viszont amit átéltek, és amiben hittek: a jó hírt - azt szívesen megosztották a jó néppel.

A szöveg szókimondós volt, a gitár elektromos, így aztán oda is figyeltek rájuk. Majd a „koncertek" végén rendszerint felhívást is intéztek a hallgatóságukhoz, hogy döntsenek Jézus Krisztus mellett.

Eközben konzervatív egyházi körökben fekete bárányok aklának számított a formáció; a hatvanas és a hetvenes évek botrányos rocksztárjait látva sokan túlzott óvatossággal kezeltek mindent, ami „túl hangos" volt. Ekkor még többen azt hangoztatták, hogy a rock „keresztényietlen", mégis a Petra-tagok nem csupán erősebben felvállalták keresztény identitásukat mindkét tábor előtt, hanem ők lettek az egyik első (és legismertebb) banda, amely ráadásul a keményebb hangzás felé bátorkodott fordulni, mint a kortárs keresztény zenei szféra karakteres és korszerű képviselője. Pedig éppen nem a könnyű utat járták: a rockkal meghódított világnak túlságosan keresztények, a keresztény világnak túl rockosak voltak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!