hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Digitális Szent Grál
Az iPad megmentheti a nyomtatott sajtót

2010. 04. 10.
Az európaiak cinikusak, az amerikaiak fanatikusak az Apple új termékével kapcsolatban – az iPadből az áprilisi megjelenés előtt már közel félmilliót adtak el a tengerentúlon. Sokak szerint csupán egy nagyra nőtt iPhone-nal van dolgunk, míg mások szerint a jövő oktatási és kommunikációs eszközét alkotta meg az Apple, ami formailag leváltja majd a laptopot.

Steve Jobs egyszerűen és szerényen élete főművének tartja az érintőképernyős iPadet, amelyre máris 150 ezer különféle alkalmazás tölthető le az internetről, a játékprogramoktól az online folyóiratokig. Ez utóbbi annyira jól sikerült, hogy több amerikai lapkiadó szerint az iPad lehet a nyomtatott sajtó megmentője: az új készülékkel a multitouch technológia révén igen élethűen modellezték az emberi kéz lapozó mozdulatait, így a hagyományos papíralapú kiadványhoz hasonló élményt jelent egy online újság „átlapozása”. Másfelől az Apple-termékek felhasználóit valami miatt rá lehet venni, hogy fizessenek a szoftverekért, szolgáltatásokért, letölthető videókért, zenékért – így az ingyenes online újságok helyett megvalósulhatna egy olyan előfizetési rendszer, mint amit a már évek óta jól működő iTunes zene-video webáruházzal alakítottak ki.
A televíziós hírszolgáltató cégek is fantáziát látnak az iPadben: a BBC News például kimondottan erre a készülékre fejlesztett alkalmazást, melyen keresztül kiterjedt videóarchívumukból bármit előkereshetünk. Ami pedig a Google Maps és Google Earth használatát illeti, az iPadet mintha erre találták volna ki. Szintén érdekes a könyvolvasás élménye, a könyveket az eredeti autentikus dizájnnal készítik a programozók, viszont tele van interaktív tartalmakkal, melyeket a képernyőt megérintve tudunk megtekinteni.
Az iPad-felhasználók a készülék megjelenésekor két nap alatt több mint egymillió alkalmazást töltöttek le az App Store-ból, az iBookstore első napján pedig 250 ezer könyvletöltést regisztrált.
A Time magazin mostani számában olvasható egy Stephen Fry-interjú Steve Jobs-zal. A színész, humorista, író Stephen Fry volt a második ember a ’80-as években Nagy-Britanniában, akinek Macintosh gépe volt (az első a híres író, Dougles Adams). Fry saját bevallása szerint bár korábban találkozott Michael Jacksonnal, Nelson Mandelával, két amerikai elnökkel, öt miniszterelnökkel, mégis a gondolattól, hogy egy órát tölthet Steve Jobs társaságában, lámpalázasabb volt, mint az összes többi találkozás előtt. A jó hangulatú interjú végén Fry ajándékba kapott egy iPadet, melynek szertartásszerű kicsomagolását videóra vette és feltöltötte a YouTube-ra.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!