hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Julia Roberts, a hollywoodi megasztár
Gátlástalanul

2006. 10. 04.
Julia Roberts, a harminckilenc éves Oscar-díjas színésznő úgy döntött, visszavonul a mozivászonról, hogy új-mexikói ranchán főállású anyaként családjával és jótékonykodással töltse el hátralevő, filmmentes éveit. A színésznő a Broadway-n előadott színdarabbal kívánt elbúcsúzni a közönségtől, ami nem tűnt túl szerencsés választásnak. Az igazi botrány azonban nem a színpadi bukás, hanem a magánéletben tanúsított határtalan gátlástalansága.

Más a Broadway színpadán kezdi, és a mozivásznon végzi. Nem így Julia Roberts, aki szülése után másfél évvel azt gondolta, hogy a Broadway-n fog örök nyomot hagyni Richard Greenberg Háromnapos eső című darabjában. A telt házzal indult bemutatót a kritika sebtében lehúzta, Julia, mondhatni, megbukott a klasszikus művészetet jelképező deszkákon. Így aztán nem jött rosszul az Avon kozmetikai cég 2 millió dolláros reklámajánlata. Emellett a színésznő nemes dolognak véli lándzsát törni a környezetvédelem mellett. Jelen esetben egy dallasi olajtársaság, nevezetesen az Earth Biofuels vállalat szóvivőjeként lép fel a környezetszennyező üzemanyagok ellen.
A hirtelen magánéleti váltást másfél évtizednyi, filmes karrierrel egybekötött sikertelen családalapítási igyekezet előzte meg. A világhírt és az Oscar-jelölést anno a Micsoda nő! című film hozta el Julia számára, amelyben egy feltörekvő prostituáltat személyesített meg. A színésznő egyébként a filmbéli meztelenséget elítéli, mondván: „Nem vállalnék ruha nélküli szerepeket, és egyébként sem szeretném, ha a matektanárom látná a hátsómat.” A Pretty Woman tananyagnak számít bizonyos főiskolákon a szakesztétika tantárgy keretén belül. A film rendezője, Garry Marshall a People magazinban adott interjújában a következőképp jellemezte a színésznőt: „Julia – Audrey Hepburn, Lucille Ball és Bambi keresztezése.” A Forbes magazin „Power 100”-as listájának besorolása alapján Hollywoodban évek óta dobogós sztár, aki a 12. helyet foglalja el a bevételi listán. Ezért a szerepért csupán 300 ezer dollárt kapott 1990-ben, míg 2000-ben ő volt az első színésznő, aki elérte az eddig férfiszínészek által birtokolt 20 millió dolláros, azaz lefelé kerekítve is 4 milliárd forintos sztárgázsit. Mellesleg az Erin Brokovich a pénz mellett egy Oscar-szobrot is hozott. Minderről annyit mond: „Ki érti ezt? Nem is tudom, miért adnak ennyi pénzt: úgy öltözöm, mint egy baba, rám tesznek egy kis rúzst, szavakat mondok, és ráadásul annyi pénzt adnak, amennyit nem is kértem.”
A hírnév problémákat is termelt. B-kategóriás színész bátyja, Eric Roberts nehezen tudja megemészteni húga sikereit: a Micsoda nő! sikere óta orrol testvérére, tehetségtelennek és hálátlannak tartja. Az ír gyökerekkel büszkélkedő gyerekek a szüleik révén kóstoltak bele a színjátszásba. Vándortársulattal járták a vidéket, ez idő alatt az apa porszívóügynökként, az anya pedig titkárnőként próbálta támogatni a teátrumot.
A család élete ráment a vándoréletre, így amikor Julia négyéves volt, a szülők elváltak. A lányok az anyjukkal, Eric az apjával ment. Apjuk fiatalon, mindössze negyvenhét évesen hunyt el tüdőrákban. Juliát a nővére segítette át a tinédzserkor nehézségein. Nem tartotta magát szépnek az iskolában, széles, nagy szája miatt csúfolták. „Nem nevezném magam nőnek, lánynak túl magas vagyok, nem találok magamra ruhát, talán valahol a csibe meg a tyúk között tudnám besorolni magam.” Gyermekként állatorvosnak készült, majd később újságírást tanult. Szerette az irodalmat, és érettségi után lelépett New Yorkba színészkarrierjüket egyengető testvérei után.
Julia sűrűn váltogatta partnereit: ahány film, annyi szerető. Sokáig nem volt szerencséje a férfiakkal, aki csak számít(ott) Hollywoodban, megfordult nála: Richard Gere, Dylan McDermott, Jason Patrick, Liam Neeson, Daniel Day Lewis, Ethan Hawke, Mathew Perry, George Clooney, Benjamin Bratt. Tucatnyi eljegyzés, együttélés után úgy tűnt, Kiefer Sutherland elveszi, de egy nappal az esküvő előtt bedobta a törölközőt. Első házassága a tíz évvel idősebb Lyle Lovett énekes dalszerző színésszel nem tartott két évig sem. Benjamin Bratt négy év után szakított vele, majd a harminchárom éves, pánikba esett Juliát biológiai órájának egyre hangosabb ketyegése ráébresztette arra, hogy szeretne gyerekeket, és ehhez sebtében férjet kell találnia. 2000-ben A Mexikói című film forgatásakor már egy kameraman is megtette, és Juliát hidegen hagyta, hogy a nála két évvel fiatalabb férfi ötéves házasságát és három gyerekét dobja el magától. A cinikus Roberts annyira nem volt tekintettel a férfi családjára, hogy külön engedélyt kért a sminkmester Vera Steimbergtől, Moder nejétől, hogy alkalomadtán elrabolhatja-e férjét. A hollywoodi sztár hívásától meghatódott feleség még buzdította is erre, csak arra nem gondolt, hogy Julia komolyan is gondolja. Moder egy hónappal válásuk után vette el a színésznőt, sőt kijelentette, hogy az ő ötlete volt például az, hogy július 4-én, a függetlenség napján tartsák az esküvőt, szimbolizálva ezzel exnejétől való szabadulását. A cserbenhagyott asszony férje elköltözése után megátkozta az új arát, akit hirtelen ritka vérbetegség ért el, majd nagyobb krízist követően – amikor is a kurta egyéves házassági évfordulójukon próbálták helyrehozni életüket – Julia szívinfarktust kapott Giorgio Armani szicíliai villájában.
A harminckilenc éves, most már főállású anyának a broadway-i búcsúzás után marad a család, az UNICEF-béli jótékonysági akciók, no meg a biodízel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!