hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Finkelstein életműve

2017. 08. 24.
A múlt pénteken 72 éves korában tüdőrákban elhunyt Arthur J. Finkelstein politikai stratéga és kampánytanácsadó. Az nem volt meglepetés, hogy Finkelstein nem volt népszerű ember, de az a gyűlölethullám, amely Magyarországon holtában is megnyilvánult vele kapcsolatban, még ennek fényében is váratlannak tűnt. Egy radikális balos blog alapítója sörrel ünnepelte a halálhírt, egy szebb napokat látott hetilap rovatvezetője pedig a barcelonai merénylőhöz hasonlította a frissen elhunyt kampánytanácsadót.

Vajon miért gyűlölte ilyen feneketlenül a baloldal Finkelsteint? A választ valószínűleg akkor kapjuk meg, ha végignézünk a tanácsadó életművének legfontosabb állomásain.

Közismert, hogy Finkelstein karrierjében a nagy áttörést 1976 jelentette, amikor kézbe vette a hivatalban lévő elnökkel, Gerald Forddal szemben a republikánus elnökjelöltségért ringbe szálló Ronald Reagan katasztrófa felé tartó kampányát. Az Észak-Karolinában bekövetkezett fordulat, a 110 ezer republikánus szavazó mozgósítása és a Reagan-kampány elképesztő hajrája ugyan nem volt elég Ford legyőzéséhez (az elnök végül a demokrata Jimmy Carterrel szemben maradt alul novemberben), de a republikánus jobbszárny ikonjává tette Reagant, utat nyitva a négy évvel későbbi jobboldali forradalomnak és annak a folyamatnak, amely az Egyesült Államok külpolitikájának megváltozásán keresztül a Szovjetunió összeomlásához vezetett.

A szabad világ tehát elsősorban Reagan elnökségét köszönheti Finkelsteinnek, és önmagában ez a tény elég lenne ahhoz, hogy a stratégának helye legyen a történelemkönyvekben. De a mából visszatekintve legalább ekkora hatású fejlemény volt, hogy 1996-ban az ő irányításával került kormányra Izraelben a Benjamin Netanjahu vezette Likud. Netanjahunak alig néhány hónap alatt húsz százalékpontnyi hátrányt sikerült lefaragnia a Jichak Rabin meggyilkolása után miniszterelnökké előlépett Simon Peresszel szemben, elsősorban a Finkelstein által felépített, elképesztően tudatos kampánynak köszönhetően.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!