hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erdogan csődje, Merkel kudarca
Az isztambuli robbantás margójára

2016. 01. 14.
Rövid időn belül két olyan trauma érte a német közvéleményt, amelyek közvetve vagy közvetlenül a Szíriában zajló polgárháborúval kapcsolatosak. A kölni és hamburgi horrorszilveszter után kedden az Iszlám Állam Isztambulban csapott le német turistákra – lapzártánkkor annyit tudunk: az öngyilkos merényletnek összesen tizenkét, ezen belül tíz német áldozata volt.

Az isztambuli merénylet üzenete többszörösen szimbolikus: egyrészt fél éven belül harmadszor követett el az Iszlám Állam a Közel-Kelet egyetlen NATO-tagországának területén sikeres öngyilkos merényletet, jelezve, hogy az ankarai kormány nem ura a helyzetnek; másrészt ezúttal német turisták lettek a tömeggyilkos szekta áldozatai, ami nyilván nem tesz jót a kölni erőszakhullám után felbolydult német közvélemény hangulatának.

Véres nyár, drámai ősz

A törökországi terrorhullám tavaly júliusban kezdődött, amikor a szíriai határ mellett fekvő Surucban harminckét kurd és baloldali török fiatal esett egy török származású, Szíriát megjárt merénylő áldozatául, októberben pedig Ankarában egy kurdbarát baloldali béketüntetésen gyilkolt meg több mint száz embert a suruci mészáros testvére (!), akit valamiért a júliusi vérfürdő után nem kapcsoltak le a török hatóságok. A mostani merénylet nyilvánvaló célja nem a török–kurd ellentétek kiélezése, hanem – ahogy az Iszlám Állam Sínai-félszigeten folytatott akcióié Egyiptomban – a Törökországba látogató turisták elriasztása, a török idegenforgalom tönkretétele. Sajnos a török kormány csak magát okolhatja, amiért az ország mostanra az Iszlám Állam játszóterévé vált.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!