hetilap

Hetek hetilap vásárlás
2009. február 6-ai számunkban írták

2009. 02. 07.
Cigányok és romák

Ez volt a cigányság rendszerváltása. Romák lettek. Ha van vesztese ennek a lassan régmúlttá váló rendszerváltásnak, akkor azok a cigányok. Mit kaptak a Kádár-rendszerben? Keveset. Kevés pénzt, kevés lehetőséget, de azért mégiscsak valamit. Valami oktatást, valami munkát, valami segélyt. Rajkó Zenekart. Segélyt ugyan most is kapnak és kapnak szegregációt. (Azelőtt is volt, ha nem is ilyen mértékben.) Munka semmi, vagy alig. Alkalmi munka és – bármily nehéz is leírni – egy jelentős részüknél alkalmi vagy rendszeres bűnözés.  
Előítélet? Az, ha a rossz tapasztalatok – amelyek talán leginkább a vidéken élőket érintik – általánosítása az. És ezek a problémák kétségtelenül, a jelenlegi tendencia alapján, növekedni fognak. Tudjuk: az átlag lakossághoz mért nagyobb népszaporulat növelni fogja a szegénységet és a társadalmi feszültséget. Aki nem látja, hogy ez a jövendő Magyarország legfontosabb kérdései közé tartozik, az vak. Itt semmi szerepe se a cigányellenességnek, se az előítélet-mentességnek nincs. Itt jövendő társadalmunk békéjéről, biztonságáról van szó. Koncepció, mint annyi más probléma esetében nincs, azelőtt se volt. Elég pénz, elég szándék nincs, azelőtt se volt. A jövő azonban nem marad el.

Vén Dániel

Drámai helyzet a devizahiteleseknél

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!