hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A net nem felejt
Nem titok, amit kiposztoltál

2016. 10. 01.
„A facebookon posztolt tartalom magánügy. Senkinek semmi köze hozzá!” - hangzik el gyakori érvként a digitális bennszülöttek szájából. Csakhogy a felmérések szerint a HR-esek háromnegyede azért időnként rá-rápillant az álláskeresők Facebook-profiljára - még akkor is, ha ez jogilag elvileg tilos. A Facebook-posztok kritikája ugyanis még akár jogos is lehet, ha a posztoló bármely közlése sérti a munkáltató gazdasági érdekeit. Habár a profi toborzók továbbra is szakmaiatlannak érzik a Facebook-kontrollt.

Augusztus vége, osztálytalálkozó, budai kerthelyiség, oldott hangulat, vidám rácsodálkozások a többiekre cirka húsz év távlatából. Nagyvárosi idill a nyár utolsó napjaiban. Egészen addig, amíg az egykori osztálytárs ki nem jelenti nyilvánosan és pökhendin: „Hát én főnök lettem! És meg is nézem mindig a jelentkezők Facebook-profilját! Mert az bizony rengeteget elárul ám egy emberről!” Majd csend áll be, és a társaság fele alkalomhoz nem nagyon illően ott helyben lefagy. De vajon kinek lehet ebben a helyzetben igaza? 

„Ön úgy döntött, egyszerre iszik és vezet? Ha még nem próbálta ki, de megtenné, nosza! Nehogy később megbánja, hogy kihagyta!” Egy standupos monológ kapcsán még elmenne ez a felszólítás. Csakhogy egész más a helyzet, ha ez a provokatív szöveg pont egy arkansasi rendőr kommentjeként lát napvilágot a Facebookon. Ezeket a sorokat ma már Scott Charloner is bánja: a meggondolatlan vicce­lődés ugyanis az állásába került. Szintén hasonló körülmények miatt mondhatott búcsút a munkájának Ashley Johnson is. 

Ám hazai vizekre evezve gyakran még ennyi sem kell a munkahelyi viszonyok megromlásához. Egy hazai vállalkozásnál pont az ügy­vezető kezdett nyomozásba egy épp a felmondását töltő kolléganő miatt. A főnök a hatékonyabb álcázás kedvéért gyermeke online profiljáról leselkedett a hölgy után. Akinek mindössze annyi volt a bűne, hogy lelkesen lájkolta a konkurens cég egyik posztját. A felháborodott vezető pedig végül emiatt nem fizette ki a hölgynek járó összeget.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!