hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Álláskeresési tippek
Legyen képünk hozzá?

2016. 06. 18.
Jó külsejű férfiként előny, míg szép nőként akár hátrány is lehet az önéletrajzhoz mellékelt fotó - állítja egy friss izraeli kutatás.

Az önmagában aligha újdonság, hogy az előnyös külső túldimenzionálása bizony jócskán megjelenik az álláskeresés, a munka és az elérhető keresetek terén is. Az attraktív külső ugyanis számos kutatás szerint impozánsabb fizetési íveket és néha még hangzatosabb karriereket is produkálhat. Ám az izraeli Ben Gurion University „Are good-looking people more employable?” (azaz: Az előnyös külsejűeket szívesebben alkalmazzák?) elnevezésű felmérése számszerűen is rámutatott a vonzó külső és a hatékony állásvadászat összefüggéseire.

Akkor most kell fotó álláskeresésnél az önéletrajzba, vagy nem? Tulajdonképpen igen is, meg nem is. Mindez attól függ, hogy a nem mindig stabil lábakon álló közvélekedés szerint előnyös külsejűek vagyunk-e. Az egyetem és a vele együttműködő kutatóközpont a vizsgálata során több mint 5 ezer önéletrajzot küldött el a kutatás pillanatában is valós, aktív, mintegy 2500 álláshirdetésre. A csapat a teszteléshez szándékosan többféle CV-t is készített. A pályázati anyag tartalmazta előnyös külsejű nők és férfiak, majd átlagos vagy kevésbé előnyös külsejű nők és férfiak fotóit, míg egy további blokkban csak úgy, fotó nélkül szerepeltek az állásra pályázók. 

A kutatás mindenesetre meghökkentő eredményekre jutott: míg férfiként kifejezetten előnyös lehet a vonzó külső az álláspiaci érvényesülésben és a karrier építésében, nőként ugyanez gyakran már hátrány. Még akkor is, ha a többség rendszerint épp az ellenkezőjét gondolja. És pont ezért nem mindegy, milyen fotó kerül az önéletrajzba. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!