hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vita az alapjövedelemről
Csodaszer vagy áfium?

2016. 05. 19.
Évszázadokkal ezelőtt még komplett idiotizmusnak, fantazmagóriának, rosszfajta utópiának tartották, ma már viszont több nyugati, fejlett országban bevezetnék, de minimum népszavazást tartanának róla. Ez a feltétel nélküli alapjövedelem intézménye, amely ha valahol tényleg megvalósul, akkor minden bizonnyal az évtized legnagyobb közgazdasági emberkísérletének lehetünk majd szemtanúi.

Az alapjövedelem iránti érdeklődés felfutását és támogatóinak növekedését mi sem mutatja jobban, mint a témának szentelt honlapok és blogok elszaporodása. Angol nyelven a basicincome.org nevű gyűjtőoldal látszik leginkább naprakésznek, míg magyar nyelven – a főként német forrásokra támaszkodó – alapjovedelem.hu oldal szolgálhat egyfajta kiindulópontként.

Az angol nyelvű oldal üzemeltetője az 1986-ban alakult európai BIEN, azaz a Basic Income Earth Network nevű szervezet. (A BIEN egyébként aktív kongresszus-szervező is: idén júliusban a dél-koreai Szöulban gyűlnek majd össze a témával kapcsolatos friss fejlemények megvitatására.)

Az aktuális hírekből kiderül, hogy a kanadai Kingston önkormányzata elsőként áll készen az általános alapjövedelem bevezetésére az országban, a finn kormány pedig már jó ideje egy több éves kísérleti periódus előkészítésén fáradozik (jelen állás szerint két évre 20 millió eurót különítettek el erre a célra, a startpisztoly pedig 2017-ben dördülne el), míg Svájcban június 5-én tartanak népszavazást a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséről. Az előzetes felmérések szerint a javaslat helyeslői legmagasabb arányban a francia ajkú lakosok (50 százalék), míg elutasítói leginkább a németajkúak (62 százalék). Az olasz ajkú szavazótábor pedig valahol a kettő között helyezkedik el – legalábbis a legutóbbi, 20 ezer fős közvéleménykutatás szerint.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!