hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Út a jövőbe – 200 ezer dollárért?
Nitrogénben tartósítva

2016. 05. 05.
Az arizonai Scottdale-ben székelő Alcor vállalat hátborzongató szolgáltatást kínál az érdeklődőknek: 200 ezer dollárért bárkinek a testét lefagyasztják, hogy aztán egy nap újra fel­élesszék. Az üzlet virágkorát éli: a cég központjában már 147 fagyasztott állapotban lévő agyat és testet őriznek folyékony nitro­génben tárolva, és további 1000 befizető vár még a sorára – adta hírül nemrég a CNBC.

A bizarr történet akár egy sci-fi regény felvezetője is lehetne, a „krionika” nevű eljárás azonban több évtizede létezik. A világon már összesen négy, Amerikában pedig három szervezet kínál hasonló szolgáltatást, nem véletlenül. (Többek között a Cryonics Institute is, amelyet a módszer atyja, Robert Ettinger alapított 1976-ban. 2011-ben bekövetkezett halála után természetesen őt is lefagyasztották.) Ellent­mondásos híre ellenére az Alcor például több száz embert győzött már meg arról, hogy érdemes az életüket és vagyo­nukat rábízni a cégre. Pedig az eljárás hivatalos leírása nem éppen megnyugtató: a folyamat lényege, hogy a lefagyasz­tott testet kvázi hibernált állapotban tartják hosszú évtize­dekig, és abban bíznak, hogy a közeljövő orvostudománya képes lesz röviddel a halál beállta után újjáélesz­teni az elhunytat. (Ez már egyébként az eredeti eljárás üzletiesített változata. Kezdetben csak azoknál a be­te­geknél alkalmazták, akiket gyógyszeres kezeléssel már nem lehetett életben tartani. Ezért inkább hibernált állapotba helyezték a testüket, hogy majd sok év múlva a jövő orvosai felélesszék.)

„Vegyük például a fél évszázaddal korábbi egészségügyi helyzetet. Ha valakinek ötven éve leállt a légzése és a szívverése, az orvosok csak a halál beálltát tudták megállapítani – nyilatkozta Max More, az Alcor vezérigazgatója a CNBC-nek. More, aki még 1986-ban csatlakozott önkéntesként az Alcorhoz, így folytatta: – Úgy gondoljuk, hogy amit ma az orvostudomány biológiai halálnak nevez, még nem egy visszafordíthatatlan állapot. Hisszük, hogy ezeket az embereket még meg lehet menteni. Számunkra a munka ott kezdődik, amikor az orvos kijelenti, hogy a beteg meghalt. A csapatunk ekkor egy jeges fürdőt készít, ahova behelyezzük a testet. Ezután 16 féle gyógyszert és fagyálló keveréket adunk be a páciensnek, és megvárjuk, amíg a test hőmérséklete közel fagypontig csökken. A sikeres beavatkozáshoz kritikus tényező az idő. Fontos, hogy minél gyorsabban jusson el hozzánk a beteg, hogy még időben elkezdhessük a hibernálási folyamatot” – mondta More. Hogy ezt a gyorsaságot biztosítsa, az Alcor bázisokat és bevetésre kész csapatokat telepített az Egyesült Királyságba, Kanadába és Németországba. A cég saját költségére még azt is elintézi, hogy a páciens testét legálisan Scottdale-be szállítsák, ahol mindössze 35 perc alatt előkészítik és lehűtik a testet. Többfajta kezelési módszert is kínál a cég. A Neuro szolgáltatás keretében például arra is lehetőség van, hogy egy sebész eltávolítsa a páciens fejét. Ez esetben a beteg azért fizet, hogy a DNS-éből egy új végtag nőjön ki, miután eljött a kiolvasztás ideje. Ezt az eljárást jóval olcsóbban kínálja a cég, mint a teljes lefagyasztást: előbbiért 80 ezret, utóbbiért 200 ezret kell fizetni. „Ezek nem olyan nagy összegek, ha figyelembe vesszük, hogy a legtöbb ember életbiztosítással fizet” – tette hozzá More.

Elmondása szerint az Alcor kifejezetten konzervatív árpolitikát folytat. „A 200 ezer dolláros díjból 115 ezer egyenesen az egészségbiztosítási alapba kerül” – ezek az összegek az eseti költségek fedezésére szolgálnak és egy kuratóriumi bizottság őrködik felettük. More szerint az alap nagysága jelenleg több mint 10 millió dollárt tesz ki.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!