hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Brutális változásban a munkaerőpiac
Megszűnőben a ma ismert szakmák fele

2016. 05. 22.
„A jövő gyáraiban csupán ketten dolgoznak majd: egy ember és egy kutya. Az ember feladata lesz a kutya etetése, az ebé pedig a gépek őrzése.” E bizarr jövőképet az amerikai Autodesk vezérigazgatója, Carl Bass vázolta fel néhány éve. Ha erre konkrétan még nem is kell számítani a nagyon közeli jövőben, az életpályánként legalább 13 (!) karrierváltásra és a most létező szakmák legalább felének megszűnésére már jobb lesz felkészülni. Kivéve persze a munkaerőpiac sztárjainál. Ők viszont azért jelentenek fejtörést a cégeknek, mert az első kellemetlenségek után rendre továbbállnak.

Ráadásul a Carl Bass által felvázolt, disztópikus jövő sem annyira elképzelhetetlen már. (Az Autodesk egyébként világvezető a 2D-s és 3D-s tervezőszoftverek terén, így a jövő társadalmának kigondolása szinte már a napi munkájuk része.) 

De nézzük, mi mindent tartogat a jelen és a közeljövő munkaerőpiaca ebben az ezerszeres sebességgel robogó, felgyorsult világban! 

Például alapjaiban változhat meg a gyermekeknek menetrendszerűen feltett, „Mi leszel, ha nagy leszel?” sztereotíp kérdésre adott válasz. Korábban a kicsik hosszú évtizedekig pipálhatták ki a témakört „az űrhajós, tűzoltó, mozdonyvezető” trióval, hogy aztán felnőttként végül teljesen másfelé vegyék majd az irányt. Ám ma már a gyermekek azért nem tudják megtippelni felnőttkori szakmáikat, mert leendő szakmájuk még ki sem alakult. Becslések szerint a mostani óvodások közül tízből hét olyan területen és munkakörben tevékenykedik majd, amely ma még nem is létezik. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!