hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Menjen vagy maradjon?
Nagyhatalmi szereplők és a Brexit

2016. 05. 06.
Már most látszik, hogy a júniusi brit népszavazás messze túlmutat önmagán, hiszen mind az EU-n kívüli nagyhatalmakat, mind a többi uniós tagállamot rendre állásfoglalásra készteti. Egyes felmérések szerint pedig egyre szaporodnak az olyan uniós országok, ahol a többség támogatna egy hasonló népszavazási kezdeményezést.

Persze egy népszavazást támogatni és a kilépést megszavazni még messze nem ugyanaz, az mindenesetre érdekes, hogy a University of Edinburgh legutóbbi felmérése szerint a franciák (53 százalék) és a németek (45 százalék) között is jelentős a referendumtámogatók aránya. Tekintve, hogy Nagy-Britannia mellett ez a két ország a másik két TOP3 nettó befizető az EU-ban, véleményük még többet nyomhat a latban.

Ami konkrétan Franciaországot illeti, ott nemrég a gazdasági miniszter, Emmanuel Macron nyilatkozott a britekkel kapcsolatban a Financial Timesnak. Kijelentette, hogy Brexit esetén megszűnhetne az a 2003-ban kötött kétoldalú megállapodás, amely szerint ma a britek a franciaországi határátkelési pontokon szűrhetik az országba tartó forgalmat, és bizonyos okokkal a francia parton tarthatják az utasokat. Később a The Guardian is hasonlókról írt: François Hollande francia miniszterelnököt idézte, aki szerint a britek uniós kiválása esetén a Calais-ban lévő menekülttábort át kellene telepíteni az Egyesült Királyság területére. David Cameronnal tartott csúcstalálkozóján így fogalmazott: „Nem akarom megijeszteni Önt, csak az igazságot szeretném elmondani. Ennek következményei lesznek megannyi területen: az egységes piacot, a pénzügyi kereskedést és a két ország gazdasági kapcsolatait illetően is.” Habár anno maga Charles de Gaulle két ízben is megvétózta Nagy-Britannia felvételét az Európai Közösségbe, 1963-ban és 1967-ben, ma a francia válaszadók 62 százaléka szeretné az EU-n belül tudni a briteket – írta néhány hete a The Telegraph.

Emmanuel Macron azonban azt is közölte, hogy Brexit esetén Franciaország „vörös szőnyeggel” várná a londoni Cityből „menekülő” pénzügyi szolgáltatókat is. (Köztük például a német Deutsche Bankot, amely jelenleg nyolcezer főt foglalkoztat a brit fővárosban, Brexit esetén viszont kész elhagyni azt.) Ezzel pedig a britek két legfájóbb pontjára tapintott rá a francia miniszter: a migránskérdésre és a londoni City jövőjére. A legtöbb felmérés ugyanis arra mutatott rá, hogy a bizonytalan brit szavazók egyik legnagyobb félelme maga a „kontrollálatlan bevándorlás” ügye. Hogy a világ devizakereskedelmének 40 százalékát adó pénzügyi főváros jelentőségét már ne is említsük…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!