hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A német kormány hadat üzent a készpénznek
Az 5000 eurós plafon

2016. 02. 18.
A német kormány korlátozná a lakossági készpénzhasználatot, ha tehetné az egész Európai Unióban – adta hírül a világsajtó az elmúlt napokban. Míg a német kormány elsősorban a pénzmosás és a terrorfinanszírozás útjának szabna gátat a maximum 5000(!) euróban limitált készpénztranzakciókkal és az 500 eurós bankók megszüntetésével, addig az intézkedés ellenzői szerint valami egészen más, a mindennapi életünket totális kontroll alatt tartani igyekvő hatósági-banki lobbi törekvése húzódik meg emögött.

A MasterCard Advisors számításai szerint manapság úgy évi 8,3 billió (!) dollárnak megfelelő készpénz fordul meg a világban a legális gazdasági tranzakciókon kívül: ebből 6,8 az árnyékgazdaságokhoz köthető, míg 1,5 billió az illegális feketekereskedelemhez. Habár a készpénz és az illegális gazdasági tevékenységek kapcsolata nyilvánvaló, a világ egyik legnagyobb kártyakibocsátója szerint a készpénz előnyei elvitathatatlanok: azonnali, anonim és nincs részletfizetési kockázat benne. De nem elenyésző a megszokás és a kényelmi funkció sem – habár ez utóbbiakon nagy sikerrel változtattak az elmúlt évtizedekben. (A 2010-es évek elején például Korea, Mexikó, Argentína, sőt Kenya is jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy az embereket tömegesen elfordítsák a készpénztől.) Habár a – készpénzforgalom visszaszorulásában anyagilag is érdekelt – MasterCard szerint kimutatható a készpénzhasználat és a jogtalan gazdasági tevékenységek közötti összefüggés, ám azt még ők is elismerik, hogy a kettő közé egyenlőség­jelet tenni óriási hiba volna. „Mintha a betegség jeleit okolnánk maga a kór miatt” – írják.

A MasterCard ugyanakkor azzal érvel, hogy sok helyen a túlzott készpénzhasználat egyet jelent a nagy árnyékgazdaság jelenlétével is. Kutatásaik alapján a készpénzhasználatot preferáló országokban általában nehezebb vállalkozni is – a hitelhez jutás, a jogérvényesítés is nehezített a korrupció miatt, és csődtörvények is nehezítik a befektetők helyzetét. Ám a készpénzhasználat sok esetben nem jár együtt az adóelkerüléssel, mivel – mutat rá a kutatás – a gyakori készpénzhasználó országokban viszonylag alacsonyak az adóterhek.

A készpénzhasználat elterjedtsége szempontjából a MasterCard négy kategóriát különböztet meg: fejlett piacok kismértékű készpénzhasználattal (Kanada, Egyesült Királyság), fejlett piacok jelentős készpénzhasználattal (Németország és az USA), változó korszakban lévő országok (Ausztrália, Török-ország) és végül a fejlődők magas készpénzhasználattal. Ez utóbbi kategóriába tartozik a glóbusz többsége, mind országok, mind népesség tekintetében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!