hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mire tanít a 80 éves Monopoly?

2015. 04. 17.
Az igen népszerű játék feltalálója egy munkanélküli amerikai volt, aki ötletével egy csapásra multimilliomossá vált a nagy gazdasági világválság idején. Azóta a híres társasjátékból több változatot is piacra dobtak. Napjainkra évente 240 millió példány talál gazdára világszerte: eddig 107 országban 37 nyelvre fordították le.A forgalmazó Hasbro számításai szerint a Föld lakói közül 750 millióan játszottak már az ingatlankereskedelmi társasjátékok klasszikusával.

1934-et írtak, amikor a pennsylvaniai Charles Darrow összejött hétvégenként állástalan sorstársaival, hogy együtt vészeljék át nyomasztó szabadidejüket. Darrow nem tudta kiverni a fejéből az óceán partján, Atlantic Cityben eltöltött korábbi szebb időket: lerajzolta egy téglalapra házakkal, hotelekkel, parkolókkal, bankkal. Egy nyomdász ismerőse segítségével összehozott néhány kezdetleges példányt, amelyeket már áruba is tudott bocsátani kisebb üzletekben, de rájött, hogy ezzel nem sokra megy. Felkereste hát az USA legnagyobb társasjátékgyárát, a Parker Brotherst, hogy eladja találmányát. Ám a játékgyár nem mutatott érdeklődést a Monopoly iránt, ráadásul 52 elemi hibát is felfedeztek benne.

Mindez azonban nem szegte Darrow kedvét, keresett egy nyomdát, és saját maga kezdte értékesíteni a játékot, igaz, mindössze két dollárért. Pár hónap múlva karácsony előtt jött azután az átütő siker: ötezer darabot úgy elkapkodtak, mint a cukrot, és rendelések ezrei érkeztek be. Darrow ekkor úgy döntött, ideje kitörni és újra megkörnyékezni a Parker Brotherst, ahol ezúttal már szívesen fogadták. A szerződés­kötést követően a társasjáték szinte napokon belül ellepte Amerikát. Az eredeti verzióban egyébként Atlantic City sokat érő utcáira licitálhattak a játékosok, a világhódító út során később London, Párizs és megannyi város ingatlanjaival gazdagod­hattak a „befektetők”.

Röviden így lett Darrow fiatalon az első társasjáték-milliomos: 46 éves korára akkora jövedelemre tett szert, hogy visszavonult egy pennsylvaniai farmra, ahol 1967-ben hunyt el. Bár az imperializmus jelképe túlélte a szocializmust, több országban más néven, sajátos szocialista verzióban jelent meg. Hazánkban például a két világháború között Capitaly néven honosodott meg, de 1952-ben betiltották. A szocialista verziója a jól ismert Gazdálkodj okosan! lett. Három országban még ma is tiltólistán van: Kínában, Észak-Koreában és Kubában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!