hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kína nyerhet az olajdrámán

2015. 02. 19.
Az elmúlt hónapok meglehetősen vérzivatarosak voltak a világ nagy olajcégei számára, hiszen a fekete arany világpiaci ára egyik napról a másikra valósággal összeomlott. A Moody’s legfrissebb elemzése szerint viszont a kínai állami vállalatoknak meg se kottyant a nagy árzuhanás.

Az olajárak esése több nagy olajkitermelő ország komplett gazdaságát is két vállra fektette. Oroszországban és Iránban például még most is több kitermelőcég csődjétől és súlyos recessziótól tartanak. Még az optimista becslések is azt mutatják, hogy – a fentieknek köszönhetően – idén 5 százalékkal esik vissza az orosz gazdaság. Vannak azonban kivételek…

A Moody’s nemzetközi hitelminősítő elemzése szerint a három legnagyobb kínai állami olajvállalat, a China National Petroleum Corporation, a Sinopec és a China National Offshore Oil Corporation ellenálló maradt az olajáreséssel szemben. Habár a válság a kínai cégeket is érinti – a China National Offshore például a héten közölte, hogy az idei évben akár 35 százalékkal is csökkentheti az olajkutatáshoz kapcsolódó beruházásait –, ám közel sem olyan mértékben, mint nemzetközi versenytársaikat. Ennek a Moody’s elemzése szerint elsősorban az az oka, hogy a kínai olajvállalatok kutatási és (ki)termelési (más néven upstream) költségei nagyon alacsonyak, a földgáz-kitermelési arányuk pedig viszonylag magas ebben a portfólióban. Mindemellett pedig még a kínai kormány is segítő kezet nyújtott a „mamutoknak”, ugyanis csökkentette az adóterheiket.

Kína nemrég még azzal is demonstrálta rendíthetetlenségét, hogy januárban egy 20 milliárd dollár értékű befektetésre tett ígéretet Venezuelának a jelen körülmények okozta gazdasági visszaesés következményeinek enyhítésére. Venezuela exportjának, mint a legnagyobb olajkitermelő országok egyikének, nem kevesebb, mint 95 százalékát ez az energiahordozó teszi ki. Az árzuhanás komoly megrázkódtatásként érte a dél-amerikai államot, így nem csoda, hogy Nicolás Maduro elnök kitörő örömmel fogadta a kínai ajánlatot. A VTV venezuelai tévécsatornának az elnök elmondta: a beruházással elsősorban lakásépítési, technológiai, energiaipari és infrastruktúra-fejlesztési projekteket fognak finanszírozni. A Kínai Fejlesztési Bankkal, valamint a Bank of Chinával már most számos projekt támogatásáról folynak egyeztetések – nyilatkozta erről sejtelmesen a venezuelai elnök.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!