hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Segélykiáltás egy nadrágba varrva

2014. 07. 10.
A Primark üzletlánc egyik vevője nemrég egy rejtett segélykérő cédulát talált az általa megvásárolt nadrágban. Az üzenet arról árulkodik, hogy a brit áruházlánc termékét egy kínai börtönben készítették, mégpedig rabszolgamunkával.

A rejtett üzenetet felfedező Karen Wisínska az észak-írországi Ferma­nagh megyében él. Állítása szerint a nadrágot még 2011 júniusában egy belfasti bevásárlókörútján vette, de még soha nem viselte, mert látta, hogy a nadrág cipzárja törött. A nadrágot mindvégig egy gardróbban tárolta, csupán pár hete vette elő, amikor egy nyaralásra készült. Ekkor vette észre a cédulát és egy börtönökben használt azonosítót a nadrág belső zsebében. A hölgy elmondása szerint azonnal megértette, hogy egyfajta segélykérésről szólhat a levél, hiszen – habár a levél maga kínai írásjeleket tartalmazott – a cédula tetején a nemzetközi S. O. S. jelzés volt olvasható. A levélke többi részét azonban nem értette, így aztán lefényképezte a cédulát, és megosztotta a Facebookon. Amikor azonban visszakapta a vázlatos fordítást, szinte sokkot kapott a leírtaktól. A segélykérő üzenetben ez állt: „S. O. S.! S. O. S.! S. O. S.! Rabok vagyunk Kínában, a Hubei-ben található Xiangnan börtönben… Hosszú ideje ruhákat gyártunk exportra. Minden­nap tizenöt órát dolgozunk. Ami ételt kapunk, az rosszabb, mint a disznók és a kutyák eledele. A munka, amit végzünk, hasonló ahhoz, amit az ökrök és a lovak csinálnak… Nyomatékosan kérjük a nemzetközi közösséget, hogy leplezze le Kína embertelen cselekedeteit!” – szólt a kínai nyelvű üzenet. „Egyszerűen sokkolt a nadrág zsebében talált cédula és az azonosító kártya, de még mélyebben érintett az, hogy rájöttem, hogy a kínai börtönökben rabszolgamunka zajlik – nyilatkozta a hölgy. – Nagyon sajnálom, hogy nem vettem észre a cédulát már akkor, amikor megvásároltam a nadrágot, mert akkor sokkal korábban világosságra hozhattam volna az ügyet” – szánakozott Wisínska.

A hölgy később felkereste az Amnesty International (AI) munkatársait. „Ez egy szörnyű történet” – nyilatkozta az AI írországi igazgatója, Patrick Corrigan, majd hozzátette: „Nagyon nehéz kideríteni, hogy ez a cédula valódi-e, de attól tartunk, hogy ez valójában csak a jéghegy csúcsa.”

Az ügy kapcsán persze a szkeptikusok is megszólaltak. A BBC-nek adott interjúban egy ruha-nagykereskedő így nyilatkozott: „Ezekből a háromnegyedes nadrágokból a Primark utoljára 2009 elején rendelt, és az utolsó darabokat 2009 októberében árusította Észak-Írországban. Nagyon furcsának tartjuk, hogy ez az ügy csak mostanság került napfényre, holott a nadrágot 4-5 éve árulta a cég” – mondta a kereskedő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!