hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Abnormális sikerdíjak
Világszerte túlfizetettek a CEO-k

2014. 08. 05.
A luxusdivattal foglalkozó Burberry cég befektetői nemrég megvétózták az új vezérigazgató, Christopher Bailey 20 millió fontos (közel 8 milliárd forintos) apanázsát, ami hivatalosan még teljesítményhez sem volt kötve. Az eset ismételten rávilágított arra, hogy még mindig milyen érzékeny terület a felsővezetők javadalmazása Nagy–Britanniában – csakúgy, mint a tengerentúlon.

A Burberry top 10 befektetőinek egyike így nyilatkozott a fenti esetről a CNBC-nek: „Ez egy jelzés, nemcsak a Burberry-nek, hanem mindazoknak a cégeknek, amelyek esetleg vissza akarnak térni az irreális vezetői fizetések elítélendő ösvényére.” Mint kiderült, a befektetők 53 százalékának nem is annyira Bailey személyisége vagy szakmai múltja szúrta a szemét, hanem a tény, hogy ezt az összeget hosszú távon és teljesítményi feltétel nélkül kapta volna meg. A mindössze 43 éves vezető végül azért mégsem járt olyan rosszul: a befektetői döntés értelmében Bailey kapott egy 440 ezer fontos csekket, illetve az éves jövedelmét – szigorúan teljesítményhez kötve – 10 millió fontban maximalizálták.

„Támogatná a vezetői fizetések szabályozását?” „Nem, én nem” – válaszolta minimális habozás után David McCormick, a Bush-kormány egykori pénzügyminiszter-helyettese 2009-ben a Bennfentesek (Inside Job) című dokumentumfilm egyik beszélgetésében. Ez a téma nem tegnap és nem is 2008-ban kezdte el foglalkoztatni az embereket. A Bloomberg például már hosszú évek óta összeállítja a leginkább túlfizetett és alulfizetett vezetők világranglistáját. Észak-Amerikában néhány évvel ezelőtt pedig úgymond „megtört a jég”, hiszen két vezér is túllépte az évi egymilliárd dolláros ellentételezés mértékét (ez jellemzően az alapfizetés, bónuszok, egyéb juttatások, plusz részvényopciók értéke). A 2013-ban kiadott listán előkelő helyet foglalt el a Facebook alapító-vezérigazgató Mark Zuckerberg (2,28 milliárd dollár), az Apple vezére, Tim Cook (143,8 millió dollár) és a Starbucks kávézólánc első embere, Howard Schultz is (117 millió dollár).

„A felsővezetőink sokkal nagyobb hányada van túlfizetve, mint alulfizetve” – jegyezte meg a CNBC-nek Jonathan Macey, a Yale Egyetem jogi karának tanára, aki szerint ezek a különbségek – statisztikailag bizonyíthatóan – sokkal jobban táplálják a társadalmi egyenlőtlenségeket, mint azt korábban gondolták.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!