hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért szeressük a multikat?

2014. 05. 08.
Minden állam számára stratégiai kérdés, hogy támogatni vagy korlátozni kívánja-e részvételét a transznacionális hálózatokban. Azaz: áldásnak vagy átoknak tekinti a multik jelenlétét? Erről szólt a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) legutóbbi konferenciája.

A multik. Általában negatív érzelmekkel gondolunk rájuk, mert „kihasználnak”, „elnyomnak”, és ehhez még általában állami adókedvezményeket is kapnak. Ennek ellenére megkerülhetetlenek. Ezek a vállalatok produkálják a világ exportjának 80 százalékát, és ők a progresszió fő hordozói is: becslések szerint a világ technológiai újításainak 90 százalékában van szerepük.

A transznacionális vállalatok jelenléte számos jótékony hatással járhat – mondták az előadók. Például kipótolják a befogadó gazdaság hiányosságait, javítják a foglalkoztatás és a verseny szintjét, és új gazdasági kapcsolatok kiépülését is elősegítik. Ha viszont egy gazdaság túlzott mértékben támaszkodik rájuk, a nekik való nagy kiszolgáltatottság miatt az ország rákfenéjévé válhatnak. Ellehetetleníthetik és kiszoríthatják a hazai vállalkozásokat, miközben a nagy cégek ügyeskedése, az általuk alkalmazott esetlegesen tisztességtelen módszerek megsebezhetik a befogadó ország gazdaságát. Az sem ritka, hogy a betelepült vállalatok versenyelőnyük tudatában elkezdenek ellustulni, és alábbhagy a termelékenységük is.

„Magyarországon a transznacionális vállalatok az elmúlt huszonöt évben elképesztő módon növekedtek” – kezdte előadását Gál Péter, a BCE Világgazdasági Tanszékének tanára. A multik 1980-ban 445 milliárd dollárt, 2002-ben pedig már 23 ezer milliárd dollárt fektettek be itthon. harminc év alatt tehát ötvenszeresére növekedett a külföldi befektetett tőke nagysága, miközben a világ GDP-je csak a tízszeresére nőtt – emelte ki az egyetemi tanár. A külföldi tulajdonú vállalatok termelékenységi hozzájárulása a teljes magyar éves termeléshez 58 százalék, miközben ma Magyarország a világ 9. leginkább globalizálódott állama.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!