hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Százmilliárdok az ablakban
Mit kellene helyre tennie Lázár Jánosnak?

2013. 08. 22.
Nagy bajba kormányozta magát a kormány, mert ahelyett, hogy megreformálta volna a bürokratikus uniós pénzosztást, vagy teljesen új, becsületesebb politikai kultúrát teremtett volna elődeinél, mindent hagyott változatlanul. Sőt, a politikai machinációk­nak még nagyobb teret engedett, amire védekezésül az alsó- és középszintű hivatalnokok emelték a „bürokratizmus” szintjét. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy Magyar­ország akár százmilliárdokban mérhető összegtől eshet el.

A napokban meglepő, beismeréssel egyenértékű bejelentést tett Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) vezetését a közelmúltban átvehette. A politikus az NFÜ-nél tartott állománygyűlés utáni sajtótájékoztatóján (ahol sikerült Csányi Sándor OTP-vezért is vérig sértenie) elismerte, hogy 15 uniós programból 13-at Brüsszel befagyasztott mostanra. (A „nyitva hagyott” két program a nemzetgazdaság szempontjából jelentéktelen.) Emellett az is kiderült, hogy ebben az uniós ciklusban ugyan még 1500 milliárd forintot szerezhetne meg Magyarország, de 500 milliárdra még pályázat sincs kiírva.

A problémát az jelenti a kormány számára, hogy a bankgyűlölő és multiellenes gazdaságpolitikájuk következtében a magyar versenygazdaság – pestiesen szólva – „bedöglött”, a gazdasági növekedést valójában az uniós pénzek országba való pumpálásával lehetne stimulálni. Tavaly az ellenzék által számtalanszor támadott Századvég Gazdaságkutató Intézet egyebek mellett azért kapott jelentős megrendeléseket a kormánytól, hogy az uniós fejlesztési pénzek lehívását ortodox és akár unortodox eszközökkel felgyorsítsa. Lázár sajtótájékoztatója azt jelzi, hogy hiába a nagy elszánás, eddig a kormánynak – bár 3 éve ők irányítják ezt a területet – nem sikerült áttörést elérnie, pedig a gazdasági mutatóknak (és persze a kormányzati propagandának) a választások előtt jót tenne 1000-1500 milliárd forint „befolyatása” a magyar gazdaságba. Már csak azért is, mert például az egy évre eső kohéziós támogatás összege a GDP több mint 3 százaléka is lehetne.

„Lopásbiztos” rendszert akartak 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!