hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ijesztgetjük Brüsszelt
Most már Varga csomagol

2013. 05. 23.
Három év alatt immáron a hatodik költségvetési egyenlegjavító csomag bevezetését jelentette be a kormány. A lépésre azért kerül sor, mert az Európai Bizottság bizonytalan a tekintetben, hogy Magyarország képes-e kellően alacsonyan tartani a költségvetés hiányát. Mivel a kormány mindent alárendel annak a célnak, hogy kilenc év után az ország kikerüljön az úgynevezett túlzottdeficit-eljárás alól, ezért az Orbán-kabinetnek nem maradt más lehetősége, mint hogy tovább „barkácsol” a költségvetésen.

A csomagok sorát 2011 tavaszán a 342 milliárdos (első) Széll Kálmán Terv nyitotta meg, amit egy évvel később egy 212 milliárdos Széll Kálmán Terv 2.0 követett. Tavaly már nem bajlódtak az elnevezéssel, a túlzottdeficit-eljárás alól kikerülni igyekvő Matolcsy György akkori gazdasági miniszter gyors egymásutánban három pakkot is bejelentett: 2012 októberében kettőt, 397 és 367 milliárd nagyságban, amit novemberben egy újabb, 90 milliárdos csomag követett. Igaz, ezekből több fejezet a mai napig nem valósult meg, így például az online pénztárgépek bevezetése, vagy az e-útdíj általános alkalmazása. A képet bonyolítja, hogy az említett intézkedéscsomagok mellett „kisebb” zárolásokra is sor került. A Ténytár szakmai blog elemzői 2700 milliárdra teszik a második Orbán-kormány intézkedéseinek „hatását”, amivel szerintük a jelenlegi kabinet akár 300-400 milliárd forinttal meghaladhatja a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány által végrehajtott megszorítások mértékét. A szakértők leg­inkább azt tartják óriási problémának, hogy 2006 óta már a GDP 20 százalékának megfelelő kiigazítást terveztek be a kormányok.

Fenyegetés

Visszatérve a jelenre, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy a kormány háromlépcsős programot dolgozott ki, hogy fokozatosan javítson a költségvetés egyenlegén. Ez azt jelenti, hogy nem egyszerre hajtja végre a tervezett intézkedéseket, hanem csak akkor, ha az előző lépések nem elegendőek. A három lépcső az alábbi: idén és jövőre is 92 milliárd forintnyi kiadást zárol a kormány a költségvetésben. Ha az első lépcső nem elégséges az Európai Bizottságnak, akkor beruházásokat állít le a kormány, vagy más forrásból finanszírozza azokat (ez 60 milliárdos megtakarítás lenne idén, és akár a futballstadionok építésének a leállítását is jelentheti). Harmadik lépcső: ha az előzőek nem elegendőek az Európai Bizottság számára, akkor adóemelésekre kerülhet sor, így – Varga Mihály elmondása szerint – például emelkedhet a pénzügyi tranzakciós illeték.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!