hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa a lejtőn
Magyarország még inkább

2013. 02. 28.
A piacok teljes megdöbbenését váltotta ki az Eurostat február 14-én kiadott gyorsjelentése. A tagországok negyedik negyedéves GDP-változását közreadó lista alapján Európa mélyebb válságba süllyedt, mint amire számítani lehetett.

A tömör összefoglalás szerint a GDP 0,3 százalékkal esett az Európai Unióban 2012 folyamán, az eurózónában pedig 0,5 százalékkal. 1995 óta ez az első olyan év, amikor egyik negyedévben sem növekedett a bruttó nemzeti össztermék a közösségben – emlékeztetett a Reuters hírügynökség. A gyorsjelentés hatására az európai részvénypiacokon eladási hullám tört ki, az euró pedig zuhanni kezdett. A tekintélyes angol üzleti hetilap, az Economist egyenesen Valentin-napi vérfürdőnek nevezte a publikáció okozta sokkot.

A jelentés alapján az előző negyedévhez képest 0,6 százalékkal csökkent a GDP az eurózónában, az unió egészében pedig 0,5 százalékkal. Ez az öreg kontinens legrosszabb eredménye azóta, hogy a Lehman Brothers 2008-as csődje okozta hullámvölgyet magunk mögött hagytuk. A probléma súlyát az unió húzógazdaságainak, a „nagyoknak” (Németország és Franciaország) az adatai is jelzik. Jonathan Loynes, a Capital Economics vezető közgazdásza szerint az, hogy a déli gazdaságok a legerőteljesebb negyedéves csökkenést szenvedték el, nem volt meglepő, azonban Németország és Franciaország a vártnál nagyobb visszaesést érzékelt.

A 2009-es mélypont óta a német adat most először mutatott recessziót – a GDP az előző negyedévhez képest 0,6 százalékkal csökkent. Jörg Krämer, a Commerzbank vezető közgazdásza két okot vázol fel a gyengélkedés mögött: a gazdaság motorjának számító exportteljesítmény szenvedte el a legnagyobb csökkenést, mely a gyenge világgazdaságra vezethető vissza, illetve a beruházások volumene is csökkent az év utolsó három hónapjában. Az EU másik nagy gazdasága, a francia ellenben a munkanélküliséggel és a megszorítások okozta visszaeséssel küzd – írja a Financial Times. Itt a GDP már az év első három negyedévében is stagnált, az utolsó negyedévre azonban csökkenőre fordult: a visszaesés 0,3 százalékos.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!