hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dobogós hely a „rosszak” között
Nem igazolódik Matolcsy „tündérmesés” álma

2013. 02. 28.
Hazánk az egyébként még nem teljes listát tartalmazó gyorsjelentés alapján 0,9 százalékos visszaeséssel a harmadik legrosszabb GDP-adatot produkálta az Európai Unióban. A visszaesés az előző év azonos idő­szakához viszonyítva 2,8 százalékos – ezt a kiugró adatot a tavalyi negyedik negyedév (azaz a viszonyítási alap) jobb eredményei magyarázzák. Maja Goettig, a KBC Securities vezető elemzője a következőképpen értékelte Magyarország helyzetét a Financial Timesnak: „A magyar recesszió tovább mélyült, a vártnál rosszabb, jelenleg négy egymásra következő negyedévre nyúlt a visszaesés.” Mint mondja, a kormány megszorító intézkedései is fokozzák az amúgy is gyengélkedő kereslet csökkenését. Mivel a gazdaság exportorientált, a teljesítménye erősen összefügg az eurózónáéval, ezért jelenleg a magyar gazdaság a térség mélyülő recessziójától is szenved. Következésképp Magyarországnak és a közép-kelet-európai régiónak az eurózóna újjáéledéséig kell várnia, hogy exportja megemelkedjen, és a növekedés itt is beindulhasson.

A napokban a KSH is nyilvánosságra hozta a magyar gazdasággal kapcsolatos elemzését. A magyar intézet úgy számolt: 1,7 százalékkal csökkent tavaly a GDP Magyarországon, az utolsó negyedévben 2,7 százalékkal, míg decemberben az ipari termelés 7,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

„A magyar gazdaságban öt mutató (államadósság, hiány, külkereskedelmi mérleg, folyó fizetési mérleg, foglalkoztatás) rendben van, egy nincs, és ez a növekedés. 2013-ban az a kormány feladata, hogy a gazdasági növekedést rendbe tegye – mondta el Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádiónak adott szokásos pénteki interjújában. – Nekem meggyőződésem, hogy ha csökkentjük az államadósságot, akkor lehet növekedést is elérni. Szerintem a kettő nem zárja ki egymást, de 2012-ben kettévált a két dolog, az államadósságot csökkentettük, de növekedést nem sikerült elérnünk” – jelentette ki. Orbán hozzátette, ez egy közgazdasági vita, ő azonban azok közé tartozik, akik szerint nem adósságból kell finanszírozni a növekedést.

A GDP-csökkenéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Az európai válság elvitte a magyar növekedést. Azt várom a gazdasági minisztériumtól, hogy beindítson olyan programokat, amelyek segítik a növekedést. Most például tízmilliárdos munkahelyteremtő támogatást kapnak a kis- és középvállalkozások” – tette hozzá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!