hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Párhuzamos univerzumok

2012. 03. 01.
Eddig is sejtettük, hogy a köz­gazdaságtanban gyakorlatilag minden „attól függ", de hogy neves szakemberek ugyanarról a nyilvánvaló jelenségről állítsanak egyszerre A-t és B-t, ez már komolyan próbára teheti egy laikus képzelőerejét.

„Az államháztartás tekintetében a 2012-es év egy rendhagyó évnek tekinthető" - jelentette ki Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a Napi Gazdaság által szervezett makrogazdasági fórumon. Mint a szakember kifejtette: a jó és megnyugtató hír az, hogy az állam piaci finanszírozása biztosított. Nem látnak olyan piaci folyamatot, ami a napi, heti finanszírozási igényt veszélybe sodorná. Emellett meg kell említeni azt, hogy a nemzetközi piaci bizalomhiány az, amivel mindenképp foglalkozni kell az államháztartás finanszírozásának megtervezésekor. Ez a bizalomhiány - Nátrán szerint - az eurózóna szuverén adósságválságából, valamint az EU periferiális országainak kétséges helyzetéből fakad.

A helyettes államtitkár nem említette viszont a bizalomromboló tényezők között például a „nyugdíjjárulék átirányítását", amiről viszont a Költségvetési Tanács jelentése már hónapokkal ezelőtt kifejtette, hogy „jelentősen csökkentette a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát", azaz bizalmatlanságot okozott. Nem mellesleg szintén a bizalmi válság következményeitől szenved a hazai bankszektor is.

Nátrán ezek után a „számok nyelvén" folytatta: a magyar államháztartás nettó finanszírozási igénye 2012-ben 674 milliárd forint. Ez a magyar GDP-nek bő 2 százalékát teszi ki. „Ez a nettó finanszírozási igény meglehetősen alacsonynak tekinthető nemcsak a magyar historikus adatok alapján, hanem az európai uniós összevetésben is, sőt regionális összevetésben is" - emelte ki.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!