hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Legyél a következő pénzügyi válság nyertese!

2011. 09. 01.
Mindannyian vágyunk arra, hogy a lehető legteljesebb anyagi függetlenségben éljünk. Ugyanakkor igaz, hogy Magyarországon a pénzügyi kultúra színvonala még mindig nagyon el van maradva a nyugat-európai, de elsősorban az amerikai, izraeli átlagemberek pénzügyi kultúrájától. Több évszázados vallásos beidegződések élnek a zsigereinkben, amelyek szerint pénzt keresni, ráadásul nem feltétlenül véres verítékkel, az bűnös dolog. Erre jött még a kommunizmus eszménye, amely azt tanította, hogy mindenkinek egyenlőnek kell lennie. Döntő többségében nem tudtunk pénzügyi intelligenciát, pénzügyi kultúrát tanulni a szüleinktől, és ez nagyon sokba kerül nekünk, amikor végül pénzügyi döntéseket kell hoz­nunk.

Ezzel szemben viszont a sokszor butának gondolt amerikaiak már a közép­iskolában tanulnak tőzsdei elemzéseket, és húszéves koráig szinte mindenki elmondhatja magáról, hogy birtokolt már részvényt. Sok amerikai nyugdíjas is aktív tőzsdés. Rengeteg amerikai egészíti ki jövedelmét tőzsdei kereskedéssel, legyen az akár fiatal, munkavégző vagy nyugdíjaskorú.

A magyar beidegződésekhez tartozik, hogy gyakran az államtól várjuk a segítséget. Ideje felébrednünk: nem várhatjuk el az államtól, hogy segít rajtunk, ha anyagi gondba kerülünk vagy nyugdíjba megyünk. Meg kell tanulnunk magunkról gondoskodni, és képessé kell válnunk arra, hogy az életünket döntően meghatározó, akár tíz-húsz évre szóló pénzügyi döntéseket felelősen meg tudjunk hozni (lásd például devizahitelek).

Pénzhez jutni kétféleképpen lehet: vagy megdolgozunk érte, vagy pedig a pénzünk dolgozik és gyarapszik nekünk. Aki komolyan gondolja, hogy valaha is ki szeretne kerülni az „azért dolgozom, hogy enni tudjak, és azért eszem, hogy dolgozni tudjak"-féle mókuskerékből, és pénzügyi gyarapodást szeretne elérni, annak „kötelessége" fejlesztenie a pénzügyi tudását, intelligenciáját. Különösen igaz ez a mostani világban, amikor számítani kell arra, hogy egyre gyakoribbak lesznek a különböző pénzügyi válságok, hiszen látható, hogy recseg-ropog a világ pénzügyi rendszere. A jó hír az, hogy egy képzett tőzsdés ezekből a válságokból akár jelentős nyereséggel is ki tud jönni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!