hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Skizofrén bankárok szorításában
Interjú Róna Péter közgazdásszal

2011. 08. 04.
Mi nyomasztja ma tulajdonképpen a világgazdaságot? Miért van állandóan „válsághelyzet"?

- Körülbelül a nyolcvanas évekre vezethető vissza az, amikor olyan deregulációs, azaz az addigi szabályozásokat fellazító intézkedéseket vezettek be a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, amelyeknek eredményeképpen a pénzügyi piacok eszközeinek értéke elszakadt a reálgazdaság valós teljesítményétől. Napjainkban ez úgy számszerűsíthető, hogy a világ összesített GDP-je a pénz- és tőkepiacokon megtalálható eszközök értékének csupán 10 százalékát teszi ki. Leegyszerűsítve, az egész világ tulajdonképpen egy olyan „hitelből" él, aminek csak 10 százalékos a fedezete. Ez okozza a sok ingadozást és kilengést.

A rendre napvilágot látó megszorító csomagok politikailag elégségesek lehetnek, de lényegi, gazdasági változásokat nem eredményeznek. Ugyanis nem tudják csökkenteni azt a szakadékot, ami ott tátong a pénzpiacok és a reálgazdaság között. 2008 végétől kezdve közel fél évig erősen tartotta magát az a szándék, hogy a világgazdaságot vissza kell téríteni az alapokhoz, hogy újra kell szabályozni a pénzügyi folyamatokat. Ezt a kezdeményezést azonban a nemzetközi pénzügyi lobbi gyakorlatilag letörte.

Hogyan kapcsolódik ehhez az Egyesült Államok jelenlegi hitelválsága és az adósságplafon megemelése?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!