hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tűkön ülnek a németek
Merkel nem hisz a gyors megoldásokban

2011. 07. 22.
Merkel kancellár asszony csalódást okozott a honfitársainak, amikor a napokban kifejtette: nem tartja valószínŐnek, hogy a Brüsszelben megrendezésre kerül uniós állam- és kormányfi csúcstalálkozón nagy lépést tennének egy összehangolt megoldás irányába.

Angela Merkel eddig visszafogott, inkább várakozó magatartását az uniós válsággal kapcsolatban már nemcsak az ellenzék soraiból, de saját pártjában is többen kritikával illették. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint a kancellár asszonynak végre kockáztatnia kellene – írja a Der Spiegel német magazin. A kereszténydemokrata unió vezetősége körében is növekszik a feszültség. Bár mindenki a helyes lépéseket sürgeti, az emberek egyre bizonytalanabbá válnak. Az egymást követő mentőcsomagok, amelyek semmilyen eredményt nem hoznak, még a kormányt támogatók körében is kétségeket ébresztenek. Más CDU-politikusok viszont arra panaszkodnak, hogy Merkel túlzottan „taktikázik”, és a választói elvárások alapján cselekszik.
A német kancellárhelyettes és gazdasági miniszter, Philipp Rösler elutasította a görög állam­papír-felvásárlás lehetőségét, és az eurókötvények ötletét elvetette – olvasható a Frankfurter Allge­meine Zeitung német napilapban. A legnagyobb német ellenzéki párt, az SPD viszont felajánlotta az együttműködés lehetőségét a kancellár asszonynak, ám feltételnek az eurókötvények kiadásához való hozzájárulását szabta.
Az euróövezet tagországai egyértelműen a válsághelyzet visszaszorításáért küzdenek. Egyre többen támogatnák egy a bankokra kivetett adó bevezetését, ami által elkerülhető lenne, hogy a hitelminősítők Görögországot teljesen vagy csak részlegesen is fizetésképtelennek minősítsék.
A nyomás az európai politikusokon egyre inkább nő: egyre több befektető von ki tőkét a bizonytalan piacokról. A politikusok viszont ösztönösen olyan megoldást keresnek, ami „csak kicsit fáj”. Szemben a gazdasági szakemberek véleményével, akik szerint a „gyengéd” megoldások ebben az esetben nem lehetnek célravezetőek.

Variációk egy görög drámához

A Süddeutsche Zeitung német napilap négy lehetőséget vázolt fel, amelyek megoldást jelenthetnek a görög – és egyben európai – adósságválság további növekedésének megfékezésére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!