hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nagy vetítés
A Kommunista Párt és a kínai filmipar kölcsönösen élteti egymást

2011. 07. 28.
Két út vezet ahhoz, hogy egy film kasszasiker legyen: a hollywoodi és a pekingi. A The Economist című hetilap aktuális összeállítását a kínai filmiparról a Kínai Kommunista Párt alapításának 90. évfordulója alkalmából bemutatott nagyszabású propagandafilm ihlette.

Az egyik út szerint kell egy jó forgatókönyv, híres színészek, széles körű értékesítés és ügyes marketing: ez a hollywoodi út. A pekingi út is sok tekintetben hasonló, például ami a híres színészeket és a széles körű terjesztést illeti. A legtöbb kínai kasszasiker titka azonban még a legnagyobb hollywoodi filmmogulok számára sem elérhető: ez pedig a Párt hatalma.

A nagy ébredés kezdete (vagy korábbi híradásokban Egy párt alapítása) című film a Kínai Kommunista Párt megalapítását ünnepli. A júniusi premier napján minden kínai moziban műsoron volt a film, még időben, a párt július elsejei 90. születésnapja előtt. Ezt megelőzően a Kínai Népköztársaság alapításának 60. évfordulójára készült hasonlóan nagy költségvetésű propagandafilm. A téma itt - láthatóan - nem az utcán, hanem a pártvezetők asztalán hever...

A film készítőinek most sem kellett a nyugati konkurenciától tartaniuk, azt ugyanis a hatalom már blokkolta: még az egyébként - sokak szerint - gyenge Transformers 3-at sem vetítik, nemhogy az igazi „blockbustereket" (kasszasikereket). Sok állami vállalat egyszerűen utasította az alkalmazottait a film megtekintésére, az iskolák pedig mozitúrákat szerveztek, hogy a diákok tanulhassanak Mao Ce-tung ifjúkori hőstetteiből. A még így is üresen maradt székeket pedig állami bürokraták seregével töltötték fel. A „siker" tehát garantált.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!