hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki menti meg az eurózónát?

2011. 01. 28.
A 2010-es esztendő az eurózóna felbomlását latogató, aggódó hangoktól volt zajos. Úgy tűnik, ez 2011-ben sem lesz másképp…

Az elmúlt évben a görög majd az ír mentőcsomag keltette piaci feszültségek szolgáltak az eurózóna körüli aggodalmak hajtómotorjaként. A figyelem középpontjában jelenleg a PIGS-országok (azaz a bizonytalan és gyakran eladósodó országok: Spanyolország, Portugália, Írország és Görögország) állnak - különösen az Ibériai-félsziget lakói.  Elemzők szerint egy esetleges portugál mentőcsomag még nem, de egy spanyol csomag már komoly nehézségeket okozhatna.

A bizalmatlanságot mélyíti, hogy Írország és Görögország adósságainak soron következő törlesztése - több százmilliárd euró - is idén tavasszal esedékes. A források előteremtése hatalmas feladat, egyes elemzők szerint lehetetlen. A Centre for Economics and Business Research tanács­adó cég szerint kétes, hogy ezt az eurózóna túléli, de ha mégis, akkor is csak 20 százalékos esélyt jósol annak, hogy a valutaunió jelenlegi formájában túlélje ezt az évtizedet. Más londoni elemzőházak is kételkednek az euróövezet egységében. Egy független makroelemző cég, a Capital Economics elsőként Görögország távozásának lehetőségét latolgatja, de felvetődik Németország „kiugrása", illetve az eurózóna északi és déli - azaz „központi" és „perifériális" - övezetté való széttagolódása is.

A Fitch Ratings azonban továbbra is kiáll az euróövezet mellett. Annak ellenére, hogy jelentős makrogazdasági egyensúlytalanságok vannak a tagországok között, és ezek a különbségek inkább növekednek, a hitelminősítő szerint igen kicsi annak az esélye, hogy az eurózóna felbomlana. „Az eurózónából való kilépés olyan, mintha valaki porig égetné a házát, csak azért, hogy megtalálja a kijáratot belőle" - mondta Barry Eichengreen kaliforniai közgazdászprofesszor a Wall Street Journalnak adott interjújában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!