hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Helikopterről szórják a pénzt Amerikában
Bernanke és a QE2

2010. 11. 12.
Az amerikai jegybank (Fed) november elején véget vetett a találgatásoknak, és nyilvánosságra hozta legújabb nagyszabású lépésének részleteit: mostantól kezdve 8 hónapon keresztül havi 75 milliárd dollárért fog hosszú lejáratú államkötvényeket visszavásárolni. Magyarul, egy bő féléven belül még 600 milliárd dollárnyi készpénzt pumpál az amerikai gazdaságba annak élénkítése céljából. Az amerikai sajtó viccesen arról ír, hogy a Fed-elnök helikopterről szórja a pénzt.

Rövid összehasonlításképpen: 600 milliárd dollár durván 120 ezer milliárd forintnak felel meg. Ehhez képest a magyar kormány a 2011-es költségvetési tervekben mintegy 834 milliárd forint „végső hiánnyal" számol, míg az egészségügyi kasszából 725 milliárd, a nyugdíjból pedig 900 milliárd forint hiányzik. Tehát nekünk a mostani gyorssegély 0,7 százaléka is elég lenne már a „boldogsághoz".

A Fed mostani akcióját röviden QE2-nek nevezik. Ez a „quantitative easing" rövidítéséből ered, ami magyarra fordítva annyi, mint „mennyiségi lazítás". A kettes szám pedig arra utal, hogy ezzel bizony nem először próbálkoznak. A QE1-re még a válság intenzív időszakában, 2008 utolsó negyedévében került sor, és 2010 márciusáig tartott. A végszámla nettó 1500 milliárd dollár volt. Nem csoda, ha most is sokan hasonló összeget vártak. Az arányok viszont nagyjából stimmelnek: míg az első csomag 16 hónapra szólt, a mostani 600 milliárd csak 8 hónapra.

Még mindig jóval kevesebb szakújságíró értett egyet abban, hogy a QE1-nek volt valami kis haszna, mint ahányan szkeptikusan fogadták a folytatását. Ahogy maga Ben Bernanke, a Fed elnöke, gúnynevén „Helikopter Ben" is fogalmazott: „ilyen beavatkozásnak csak a válság kritikus szakaszában magas a hatásfoka", amikor a szinte teljesen befagyott piacokat kell „kiolvasztani". A QE tehát messze nem tekinthető csodafegyvernek, sőt még hatásmechanizmusáról is erősen megoszlanak a vélemények.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!