hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az adományozás menti meg a világot?

2010. 08. 13.
A Microsoftot alapító Bill Gates és a legendás pénzügyi befektető, Warren Buffett által indított karitatív kampány vagyonuk legalább felének eladományozására hívja milliárdos társaikat. A kezdeményezéshez a 400 amerikai dollármilliárdos közül eddig negyvenen csatlakoztak, az exkluzív klub tizede. A világ harmadik leggazdagabb embere, Warren Buffett teljes vagyona 99 százalékának eladományozására is kész.

Matt Frei, a Hogyan menti meg az adakozás a világot című könyv társszerzője a BBC-nek adott interjúban fejtette ki, hogy Bill Gates és felesége, Melissa Gates által öt éve a malária leküzdésére szánt dollármilliárdok már eddig is több tízmillió ember halálát akadályozták meg. Frei szerint csak a gazdagok milliárdos adományai képesek a kormányok, kormányszervezetek és az ENSZ bürokratikus dzsungelén átvágva gyors és hatékony eredményeket elérni olyan területeken, ahol az állami intézmények eddig igen csekély sikerrel tevékenykedtek. A könyv szerzői szerint ennek a filantróp, azaz emberbarát kapitalizmusnak van jövője, és a válságokkal küzdő világ csak ezáltal maradhat működőképes. Matt Frei a BBC-nek azt is kiemelte, hogy Bill Gates kifejezetten élvezetet lel az adományozásban, amit a malária elleni küzdelem mellett számos más területen is aktívan gyakorol.
A híres acélmágnás, Andrew Carnegie szerint az ember, aki gazdagon hal meg, az valójában elszegényedve távozik. Carnegie volt Amerika első szupergazdag filantrópja, aki száz évvel ezelőtt kezdte el felhalmozott dollármillióit a köz javára adományozni. A Gates házaspár és Warren Buffett most Carnegie nyomdokain egy egész mozgalmat indított. Persze az adományozás tradíciója nem Carnegie-vel kezdődött, hanem több ezer éves gyökerei vannak a zsidó-keresztény kultúrkörben. Bölcs Salamon szerint van olyan ember, aki minél többet adakozik, annál inkább gyarapodik. Jézus Krisztus életútja és tanítása alapján adni jobb, mint kapni, és az apostolok leveleikben több helyen is felszólítanak minden hívőt az adományozásra.
Vessünk egy pillantást néhány illusztris tagjára ennek a negyven fős társaságnak! Bill Gates a lista elejére kívánkozik, részben mivel ő a leggazdagabb a társaságban, bár 53 milliárd dolláros vagyonával a Forbes magazin szerint így is „csak” a világ második legtehetősebb embere a mexikói „telekomkirály”, Carlos Slim Helu után. Különféle betegségek elleni oltások finanszírozása mellett Haiti újjáépítésé­nek a támogatása is kiemelt szerepet kapott a Gates Alapítványnál. Gates az utóbbi években már közel akkora figyelmet fordít a jótékonykodásra, mint a Microsoft birodalom fejlesztésére.
Warren Buffett, a világ legsikeresebb tőzsdeguruja szintén a filantróp adományozás elkötelezettjévé vált, és ígérete szerint 47 milliárd dolláros vagyo­ná­nak 99 százalékát kívánja karitatív célokra fordítani, elsősorban a Gates Alapítványon keresztül. Michael Bloomberg, New York polgármestere 18 milliárdos vagyona felét kívánja eladományozni.
A negyvenes listáról két név még mindenképpen érdekes lehet. George Lucas hollywoodi rendező és producer, aki a Csillagok háborúja és az Indiana Jones sorozatokkal vált világhírűvé, 3 milliárdos vagyonnal rendelkezik. A CNN-alapító médiamogul, Ted Turner 1,8 milliárd dolláros vagyonnal bír, aki 1998-ban az ENSZ számára adományozott 1 milliárd dollárral hívta fel magára a világ figyelmét. Turner egyébként Észak-Amerika legnagyobb földbirtokosa is egyben. Összehasonlításképpen: a világ legnagyobb állami szintű karitatív adományozója, az Európai Unió mindent összevetve évente 2 milliárd euró feletti összeget adományoz humanitárius problémák kezelésére.
Magyarországon az emberbarát kapitalizmus és így a „megaadományozás” is még gyerekcipőben jár, de vannak biztató kezdeményezések, mint – a teljesség igénye nélkül – az alábbiak. A Soros Alapítvány húsz évi működése alatt mintegy 150 millió dollárral (30 milliárd forinttal) támogatta Magyarországot. A nyolcvanas években a rendszerváltás egyik katalizátoraként, később a kultúra területén, a szociális, egészségügyi, oktatási szektorban, valamint a roma civil társadalomban zajló kezdeményezések támogatójaként működött Soros György alapítványa. Csányi Sándor OTP-vezér magánvagyonából egymilliárd forinttal alapította meg 2008-ban a Csányi Alapítványt, melynek célja a rászoruló gyermekek segítése. Csányi Sándor az alapítvány honlapján megemlékezik arról, hogy ő maga is szerény körülmények között nőtt fel, és egyúttal példát is szeretne adni más sikeres üzletemberek számára. Demján Sándor nagyvállalkozó alapítványa pedig az oktatás területén kíván segítséget nyújtani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!