hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kétséges az uniós források felhasználása
Adászavarás

2010. 05. 28.
Kettős arcot mutatunk az uniós források felhasználása terén. A számok vonat­kozásában jók vagyunk, hiszen régiós összehasonlításban a kezdetektől az élbolyban végzünk a lehívott pályázatok tekintetében, ám a célokat, a felhasználás területeit, s így az eredményét számosan bírálják.

Nem hasznosulnak kellőképpen az Európai Uniótól kapott százmilliárdok – összegezhető a lapunk által megkeresett szakértők véleménye. A források döntő többsége olyan területekre megy el, amelyek egyszeri látványos változást hoznak – mint például terek felújítása –, ám hosszú távon nem segítenek rajtunk. Hatalmas az önkormányzati lobbi befolyása, a források döntő részét ők szerzik meg. Mindezek miatt óriási lehetőséget mulasztunk el – fogalmaznak.

Adás van

Amiben jók vagyunk: a KPMG könyvvizsgáló felmérése szerint tíz közép-kelet európai ország körében vezetünk – már ami az uniós források időarányos felhasználását jelenti.
Mint az adatokból kiderül, 2009. október elejéig közel 3 ezer  milliárd forintot nyertek meg a pályázók, ezen belül 11 930  szerződés született. Eddig az időpontig 520 milliárd forintot már átutaltak, és több mint 2 400 projektet lezártak a hivatalok.Mindemellett 239 nagy jelentőségű kiemelt projektre kötöttek szerződést 1 400 milliárd forintot meghaladó értékben. E tekintetben is élenjárók vagyunk a régióban, hiszen  Lengyelország után a második legtöbb nagyprojektet nyújtottuk be.
A kifizetések terén már nem ennyire szép a helyzet. A 2007 és 2009 közötti időszakban a források negyedét, mintegy
3,4 milliárd eurót fizettek ki csupán a nyertes pályázóknak. Ez a hétéves periódus alatt rendelkezésre álló pénz 10 százaléka. Ezzel az eredménnyel csak az ötödik helyen állunk a régióban. Mint eddig is, most is Lengyelország, Románia és Bulgária a legkevésbé aktív, ők kötötték meg a legkevesebb szerződést, míg a legaktívabb ország Szlovénia és Litvánia.
Az unió társfinanszírozásával megvalósított projektek öt kategóriája közül Magyarország a régiós gyakorlathoz hasonlóan a támogatások legnagyobb részét a közlekedés-, gazdaság-, illetve  vidékfejlesztésre vette igénybe. A vállalkozók által leg­inkább bírált felosztás szerint a gazdaságfejlesztés keretén belül elérhető 847 milliárd forint közel egyharmadát lehívtuk. 2007 óta mintegy 10 000 vállalkozás részesült ebből a támogatási formából – derül ki az OTP Bank tanulmányából.

Az érem másik oldala

Amiben nem vagyunk jók: bár hatalmas összegekről, több ezer milliárdról beszélünk a hétéves ciklus alatt, kérdéses a támogatás felhasználása, hasznosulása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!