hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az EU Achilles-sarka
Interjú Rácz Margittal, az MTA Világgazdasági Kutatóintézet tudományos igazgatójával

2010. 03. 12.
Soros György rámutatott az Európai Unió Achilles-sarkára. A befektető után számtalan elemző is felsorakozott abbeli véleménye mellé, hogy az EU politikai, gazdasági széttagoltsága reális veszélyforrás. A nemzeti függetlenségüket tabuként kezelő európai államok döntéskényszerbe kerülhetnek, összérdekké válhat ugyanis a szorosabb kapcsolódás. Uniós politikusok élesen tiltakoznak az euró megszűnésének felvetése ellen is, ám Görögország államcsődközeli helyzete és a pénzvilág fenyegető üzenetei rávilágítottak arra, hogy az Európai Unió nem készült fel egy hasonló válság kezelésére, s mindeddig nem találták meg a megoldást.

Mennyiben ért egyet Soros György állításaival? Valóban akkora veszélyt jelent az unió széttagoltsága, hogy a jelen válságos időszak keltette pénzügyi gondok már nem kezelhetők? Valóban elsodorhatja a válság az eurót?

- Alapvetően nem értek egyet a felvetéssel. Az azonban tény, hogy a válságkezelés miatt számos EU-tagországban hatalmasra duzzadt az államháztartási hiány és az államadósság, s ennek a problémának a kezelésére nem készült fel az unió. Kiderült, hogy az a pénzügyi szabályozás, amit a kezdetekkor megalkottak, a válság idején nem hatékony. A helyzet az, hogy Brüsszelnek egyelőre nincsen receptje a mostani helyzetre.

Az is hozzá tartozik az igazsághoz, hogy amikor lefektették az eurózóna elvi alapjait, a tagállamok leszögezték, hogy fiskális gondok esetén nem segítenek egymásnak. Alaptétel, hogy a maastrichti kritériumokat minden tagországnak be kell tartania, és nem nyújtanak segítséget annak a tagországnak, amely nem tartja be a játékszabályokat. A válság kezelése azonban hatalmas kiadásokat igényelt a kormányok részéről, így még erős, stabil államokban is a duplájára ugrott a deficit, azaz akaratlanul sem tartják be a játékszabályokat. A problémát tetézi, hogy az államadósság piaci finanszírozása sem megy a kilencvenes években megszokott könnyű módon. Ha pedig a magas deficit és államadósság miatt egy tagország eljut az államcsőd reális veszélyéig, akkor ha tagja az eurózónának is, magát az eurót is megrendítheti.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!