hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Van kiút a válságból

2009. 07. 25.
A tizenhárom hazánkban működő multinacionális vállalatot tömörítő HEBC (Magyar Európai Üzleti Tanács) minden évben elemzi Magyarország és a világ helyzetét. Idei jelentésükben a válságból kivezető úttal foglalkoznak. Úgy vélik, a következő két évben nem várható növekedés a világgazdaságban, inkább stabilizálódásra lehet számítani.

Meggyőződésük szerint aktívan kell készülni a válság utáni időszakra. A vállalatok, a kormányok, illetve a társadalom számára új, komplexebb látásmódra, felelősebb magatartásra van szükség. „Nagyon nehéz idők várnak azokra, akik negatív hozzáállással, lassan reagálnak és rövid távon gondolkodnak. A legjobbat kell remélni, de legrosszabbra kell tervezni, így maradhat elég mozgástér a fellendülés idején” – fogalmaznak a jelentésükben.
„Van kiút a válságból – szögezik le. – A válságot lehetőségnek kell tekintenünk, ami talán rákényszerít bennünket olyan változtatásokra, amelyeket húsz év óta nem tudtunk megtenni.” A siker érdekében változtatásokra van szükség. Lehet, hogy rögös és veszélyes, de most az a fontos, hogy jó intézkedéseket hozzanak a kormányok. Ha ezek meglesznek, Magyarország is erősebben, versenyképesebben kerülhet ki a válságból – állítják.
Pozitív következménye is lehet a válságnak, például az, hogy félretesszük a fejlődés előtti akadályokat. Nem szabad felesleges politikai vitákra pazarolni az időt. Politikai konszenzusra van szükség ahhoz, hogy növekedés, fejlődés legyen az országban. Az elmúlt időszakban a politikai elit küzdelmei közepette háttérbe szorultak az ország érdekei. Mind a politikai elitnek, mind a társadalomnak fel kell ismernie, hogy egyetlen út vezet ki a válságból: az összefogás. Válaszút elé kerültünk: vagy változtatunk, vagy marad a szűklátókörű fiskális gazdaságpolitika, amely hátráltatja az ország fejlődését.
A legjobbat kell kihoznunk a helyzetből. Ki kell használni a lehetőségeinket, hogy javuljon a versenyképességünk, és növekedésnek indulhasson az ország. Az előnyeinkre, az értékeinkre kell koncentrálni. Fontos, hogy ne pazaroljuk el a válság adta jó lehetőségeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!