hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Messze az alagút vége
Interjú Simai Mihállyal, az MTA Világgazdasági Kutató Intézet tudományos főmunkatársával

2009. 07. 25.
A gazdaság egyes szektorai egy év múlva növekedésnek indulhatnak, de a társadalom egészére több évig még nem lesz hatással. Tartós munkanélküliségre, sőt szegénységre kell számítanunk – mondta a professzor megkeresésünkre.

Az elmúlt hónapokban mintha elcsitulni látszanának a viharfelhők, de milyen szakaszában vagyunk a válságnak? Mikor lehet vége?

- Mivel ez globális válság, gyakorlatilag a pénzügyi szektortól kezdve szinte valamennyi iparágon keresztül a társadalom különböző réte-geiig mindenkit érint. Éppen az összetettsége miatt a kijövetel sem lesz egyszerű. Minden bizonnyal a megszokottnál bonyolultabb, nehezebben áttekinthető és hosszabb ideig tartó folyamat lesz. Még a fejlettebb országok vezetői, akik a legtöbb anyagi áldozatot hozták a gazdaság újraindítására, ők sem látják pontosan a válság végét, sem a fellendülés kezdetét. Legfeljebb elképzeléseket, spekulációkat fogalmaznak meg.

Az elmúlt időszakban hallani olyan makroadatokat, amelyek arra engednek következtetni, hogy elértük a mélypontot, és legalábbis a pénzügyi szektor kezd magához térni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!