hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Szocpol bosszúja
Kukába kerül a szocializmus vívmánya

2009. 05. 08.
A magyarok fele legszívesebben venné a kalapját, és elhagyná az országot. Egy felmérés szerint ezt a reakciót váltotta ki a Bajnai-csomag, s ami leginkább fáj: a szocpol, a forinthitelek kamattámogatása megszüntetésének híre.

Ha nem lenne önmagában elég a világgazdasági válság és annak minden következménye, a kormány ráerősít a helyzetre egy-két lapáttal. Igaz, hogy néhány tízmilliárd forint megspórolható a lakáshoz jutást könnyítő szocpol megvonásával, és néhány tízmilliárd beszedhető az ingatlanadó bevezetésével, ezekkel a „húzásokkal" azonban egy egész ágazatot padlóra lehet küldeni, több tízezer munkahelyet meg lehet szüntetni, és akkor még nem beszéltünk a hosszú távú demográfiai következményekről. Azokat, akik eddig nem éltek még a szocpollal, a megszűnés annyiban érinti, hogy most kapkodniuk kell, hogy elcsípjék a végén a lehetőséget. Azoknak viszont, akik még csak most tervezik a családalapítást, alapjaiban rengetheti meg a jövőjüket. Főként igaz ez abban az esetben, ha csupán a szocpol lehetett volna az önrészük. Így a támogatások elvesztése éppen a jövő generációját felnevelő, leginkább rászorult fiatalokat érinti hátrányosan, kedvezőtlen esetben akár tartósan ki is szoríthatja őket az ingatlanpiacról.

Pedig ez utóbbi ettől függetlenül is  pengeélen táncol. A hitelek megdrágulásával tömegek számára befagyott a hitelhez jutás lehetősége, ezzel párhuzamosan visszaesett az ingatlanforgalom. A gazdasági válság kiterjedésével sajnos egyre több ember veszíti el az állását, ami kritikussá teszi az amúgy is a tűréshatárig feszülő havi törlesztésképességet. Ha az állástalanok és a fizető­képtelenek száma elér egy kritikus tömeget, elindulhat az a folyamat, ami az USA-ban megtörtént, és elindította világ körüli útjára a válságot. Ebben az esetben tömegesen válnának eladóvá lakások, házak, ami miatt a mélybe süllyednének az árak, ellehetetlenülne az ingatlanpiac.

Nemcsak a hitelfelvevők veszítenék el az otthonaikat, hanem az ingatlankereskedők is lehúzhatnák a redőnyt, de az építtető és az építőanyag-gyártó cégek is sorra csődbe kerülnének. Ezen ágazatok „leülése" pedig nemzetgazdasági szinten is komoly kiesést jelentene.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!