hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért fáj?
Nobel-díjasok kerestetnek

2009. 04. 11.
Vajon valóban szükség van egy újabb, immár ki tudja hányadik fájdalmas csomagra, avagy az ellenzéki pártoknak van igazuk, akik szerint megúszhatnánk az egészet?

„Az emberek még mindig nem fogják fel, mennyire súlyos helyzetben vagyunk, ami a politikusok felelőssége. Az életünket szinte felzabálja a pártpolitika. Minden belpolitikai vitával töltött hét százmilliárdokba kerül" - fogalmazott éles kritikát a kormányfőjelölt szocialista politikusok előtt.

Sajnos nemcsak a világgazdasági válság a problémánk, a helyzet ennél jóval komplikáltabb. A kí­vülről érkező válság ugyanis egy évek óta belső gondokkal küzdő magyar gazdaságot ért utol. Egy évtized óta elmaradt reformok, a lehetőségeinken túli állami költekezés, a túlméretezett szociális juttatások nem meglepő módon az államadósság fokozatos növekedésével, magas jegybanki kamatszinttel, eltúlzott magas adóelvonással jártak együtt. Ez pedig megfojtotta a vállalkozások, a gazdaság egészséges működését, amelynek lassulása nem az idén kezdődött, hanem 2007 óta folyamatos. Mindezek miatt hosszú évek óta a külföldi befektetőknek lett kiszolgáltatva az ország, akik a rendkívül magas kamat csábításának engedve hajlandóak voltak finanszírozni az államháztartás hiányát. A válság kirobbanása óta azonban elszeleltek, így megszűnt a pénzforrás. Ma kizárólag az IMF és az EU által nyújtott „pénzügyi infúzión" képes élni az ország. Ez a helyzet már önmagában is jelzésértékű, hogy valami nincs rendben nálunk.

A kisebbségi kormány - noha tisztában volt a helyzet kritikus voltával - ősz óta nem volt képes hathatós intézkedést foganatosítani, ami viszont tovább mélyítheti a recessziós spirált, emiatt az összeomlást csak egyre keményebb intézkedések árán kerülhetjük el. Bajnai talán az utolsó pillanatban lépett a színre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!