hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A válságmenedzser válaszol

2009. 04. 11.
Sorozatunkban hétről hétre a válság által felerősödő problémákkal foglalkozunk. Ezen a héten Tatár Emese válság­menedzser válaszol a feltett kérdésre.

Olvasónk kérdése

Kereskedésünkben a jelenlegi globális gazdasági válság miatt a forgalom a felére csökkent. A jelenlegi üzlethelységünket egy éve vásároltuk meg svájci frank alapú hitelből, azért, hogy ne a bérleti díjat fizessük, hanem a saját ingatlanunkat. Az ötlet jónak ígérkezett, és működőképesnek bizonyult, ellenben a válság miatt a banki törlesztőrészletek jelentősen megemelkedtek, és a bankunk is bejelentette, hogy egy év után nem finanszírozza tovább az ingatlanunkat. Így előállt egy nem kívánt helyzet, a teljes hitelt néhány hónapon belül vissza kell fizetnünk, amely nem kis összeg. Mindemellett - a forgalomcsökkenés miatt - több beszállítónk felé is tartozunk, persze nem nagy összegekkel, és fizetési ütemezésekkel ezeket idővel ki tudjuk fizetni, de némelyek ennek ellenére is felszámolással fenyegetőznek, mert mindenki fél a válság miatt. Az üzlet egyébként jó adottságokkal rendelkezik, így hosszú távon garantálható a befektetés megtérülése. Mit javasolnak, mit tegyünk? Milyen gazdálkodási módot alakítsunk ki? Hogyan vészeljük át a válság miatt kialakult jelenlegi gazdasági helyzetet?

- A pénzügyi válság számos olyan problémát hozott a felszínre, amelyekkel eddig „boldog" tudatlanságban éltünk együtt. Az elmúlt néhány évben olyan hitelkonstrukciók láttak napvilágot, amelyek komoly veszélyt jelenthettek egyes vállalkozásokra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!