hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fovárosi lakáspiac

2006. 03. 14.
Egy ismert hazai ingatlanforgalmazó felmérése szerint a pesti otthonkeresok fele 10-15 millió Ft közötti értékben, a budaiak ugyancsak fele pedig 12-25 millió Ft közötti értékben keres új építésu lakást. A lakást keresok egyharmada 41-60 m2 közötti alapterületu lakást vásárolna. Habár 2006-ra némileg lelassult a lakások értékesítési üteme, Nagygyörgy Tibor, az Otthon Centrum vezérigazgatójának becslése szerint az idén több mint 300 milliárd forintra becsülheto az újonnan átadott lakások összértéke, szemben a tavalyi 261 milliárdos volumennel. Budapesten egyébként jelenleg 250 lakásépíto cég tekintheto aktívnak, egyszerre akár több száz lakást kínálva.

A szakértok szerint a befektetési célú vásárlások nagy aránya már a múlté, akárcsak a garzonok nagyarányú kereslete. 2004 óta a lakásvásárlók zöme költözési céllal vesz ingatlant, de nagy számban jelentek meg a hazai piacon a külföldi kisbefektetok is. A garzon helyett pedig újabban a másfél, illetve 1+2 félszobás lakások jelentik a slágert, a vásárlásnál pedig az ár mellett a szobaszám a dönto tényezo. A tömegpiac és a prémiumkategória szétválása – az árak, értékesítési ütem – azonban egyre látványosabb. 2006 végére várhatóan a 2 millió forint/m2 ár sem lesz kirívó eset! 

A parlamenti választások ugyanakkor májusig eros keresletmérséklo hatást jelentenek, foleg ha az ígéretekbe bekerül a lazítás, a támogatott hitel emelése, az áfacsökkentés koncepciója is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!