hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ez nem jött be
Sztrádabukta, csúszik az euró bevezetése

2005. 09. 27.
Egy látogatás, és minden megváltozik. Így is sommázhatnánk Joaquin Almuniának, az Európai Unió pénzügyi biztosának minapi budapesti vizitjét. A Veres János pénzügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón a biztos bejelentette: az Eurostat nem fogadja el a magyar kormány "autópályatrükkjét", s így a költségvetés hiánya nem csökkenhet az erre fordítható kiadásokkal, ami miatt a deficit jóval, akár több százmilliárd forinttal is magasabb lehet a tervezettnél. A döntés nagyobb súlyú, mint azt gondolnánk, hiszen így komoly veszélybe kerülhet az euró 2010-es bevezetésének álma – akár egy-két évvel is kitolódhat. Lapunknak nyilatkozó szakértők szerint is lényegesen kevesebb az esélye a közös valuta 2010-es bevezetésének, ám hozzátették, nem a dátum a fontos, hanem az, hogy a lehető legkisebb áldozatok mellett, stabil gazdasági környezetben váltsunk pénznemet. 



Joaquin Almunia és Veres János közös sajtótájékoztatón. Nem közösködnének Fotó: MTI

Járai Zsigmond jegybankelnök nem is titkolta, hogy a Magyar Nemzeti Bank hívta fel az Eurostatnak, az unió statisztikai hivatalának a figyelmét arra, milyen eljárást követ a kormány az autópálya-finanszírozás kapcsán. Elmondták, hogy a Gyurcsány-kormány úgy kívánja 200-300 milliárddal csökkenteni, jobban mondva szépíteni az idei költségvetést, hogy "kiszervezte" a büdzséből a sztrádaépítésre fordított összeget, hogy a majd megépült szakaszok értékesítéséből befolyt pénzt bevételként számolja el. Joaquin Almunia álláspontja szerint azonban ez privatizációnak számít, és nem folyó bevételnek, így ez a tétel nem javíthatja a bevételi oldalt. A pénzügyi biztos állásfoglalása azzal a következménnyel jár, hogy az államháztartás hiánya a tervezett 3,6 százalék helyett 5 százalék közeli is lehet. Az euró bevezetéséért folytatott hajszában ez a lehető legrosszabb hír a Pénzügyminisztérium bürokratáinak, hiszen már így is túlcsordult a hiány, már az év felére elérte az egész éves limitet.

Trükk és árulás

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!