hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Állami támogatás az egészségmegőrzésre
Egészségpénztár: nyitott kapuk

Kevesen ismerik még az egészségpénztár szolgáltatásait, pedig havi pár ezer forint tagdíj befizetés ellenében számos egészségmegőrző program válik elérhetővé, illetve számos gyógyászati segédeszköz beszerzésére és konkrétan a gyógyulásra fordítandó összegre igényelhető jelentős támogatás. A számtalan szolgáltatás mellett az előnyök közé sorolható még a nagyarányú adókedvezmény is. 21. századi gyógyfürdő. Frissítő élmény Fotó: MTI

Az egészségpénztárak szolgáltatásai közé tartozik például a kiegészítő táppénz betegség esetén, gyógyszer illetve gyógyászati segédeszközök (szemüveg, hallásjavító készülék) vásárlására, egészségmegőrző illetve kondíciójavító sporttevékenység költségeinek fedezése. Ennek keretében lehetőség nyílik uszoda, teniszpálya, konditerem bérletének megtérítésére, de – évi 70 ezer forint erejéig – sportszerek, kerékpár, teniszütő stb. vásárlására is. Vonzó szolgáltatás a felüdülést, a rekreációt szolgáló pihenés támogatása is, így wellness szolgáltatásokat kínáló szállodákban történő pihenés, 2005-től évi 150 ezer forint erejéig. 

A rekreációba masszázs, gyógytorna, fizikoterápia is bele tartozik. 

Júniustól már nemcsak luxuskategóriájú wellness-hoteleket, hanem átlagos, egészségügyi szolgáltatást is nyújtó üdülőket vehetnek igénybe a pihenni vágyó pénztártagok. Míg az idén limit nélkül üdülhetünk és vásárolhatunk sporteszközt, jövőre ez a keret lecsökkenhet 150 illetve 70 ezer forintra.

Az egészségkasszák szolgáltatásait a tagok vehetik igénybe. A 40 működő
kassza egyénileg határozza meg a tagdíjak összegét, jellemzően ezer forinttól indul a tétel, amelynek befizetésével a fent vázolt szolgáltatások igénybevétele mellett anyagi előnyökhöz is juthat a tag. Az éves befizetések 30 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint (2020 előtt nyugdíjba vonulók esetében maximum 130 ezer forint) levonható a személyi jövedelemadóból. Akik viszont önkéntes nyugdíjpénztár tagként lépnek be, azoknál ez a kedvezmény évi 20 ezer forinttal több. Több esetben, például prevenciós szolgáltatások igénybevételekor, illetve a befizetések 2 éves lekötése esetén további 10 százaléknyi személyi jövedelemadó igényelhető vissza. 

A leendő pénztár kiválasztása több szempont szerint lehetséges. A ma működő mintegy 40 egészségpénztárnak közel fele csupán 200-300 főnyi taglétszámú, és tucatnyi azok száma, amelyek taglétszáma eléri a biztonságos működés feltételének tekinthető háromezer főt. A nagyság mellett további fontos döntési szempont, hogy a befizetett összeg hány százaléka marad a számlánkon? Ez a fedezeti alap pénztártól függően 80-92 százalék között mozog. Továbbá nem mindegy, hogy a választott pénztár hány szolgáltatóval áll kapcsolatban, ugyanis csak ezeken a helyeken érvényesíthetők a kedvezmények. Ezek listája könnyen megtalálható minden egyes egészségkassza internetes honlapján. (Bővebb információ:
www.egeszsegpenztar.lap.hu vagy
www.egeszsegbiztosito.hu)

A választáskor érdemes figyelembe venni a többletszolgáltatásokat is. Egyes pénztárak például olyan plasztikkártyát (úgynevezett egészségkártyát) bocsátanak tagjaik rendelkezésére, amelyek segítségével a bankkártyákhoz hasonlóan fizethetünk készpénz használata nélkül, vagy telefonos ügyfélszolgálattal, internetes számlaegyenleg lekérdezésével könnyítik meg az ügyintézést. 

A tagdíj befizetése a munkaadók számára is előnyös lehet. Egy cég egyhavi minimálbérnek megfelelő
összeget – idén tehát 53 ezer forintot – adó- és járulékmentesen utalhat át a tárgyévben havi elosztásban egy-egy munkavállalója számára. A tehermentes pénz ráadásul még több is lehet, ha az alkalmazott után egyszerre többféle önkéntes pénztártípusba – tehát az egészségkassza mellett önkéntes nyugdíj- vagy önsegélyező pénztárba – is fizetnek: ilyenkor ez az összeg a minimálbér 130 százaléka, vagyis jelenleg 68 900 forint.

Előny a tagoknál

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!