hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megahitel – gigaadósság

2004. 05. 09.
A magyar állam és a lakosság eladósodása a rendszerváltás utáni évek folyamatos kísérőjelensége, amely a csatlakozással sem ér véget. Rekordösszeg? hitelfelvétellel léptük át az Európai Unió kapuját. A napokban került pecsét egy újabb szerződésre, melynek értelmében az Európai Beruházási Bank (EIB) 655 millió euró, azaz 167 milliárd forint összeg? hitelt ad a közeljövőben Magyarországnak, és ezzel az összeggel az EIB által Magyarországnak nyújtott összes hitel összege 4,1 milliárd euróra nő.

A hitelből infrastrukturális fejlesztések és az uniós forrásokból származó támogatások társfinanszírozása valósulhat meg. Mivel az EU
a projektek megvalósulása után fizeti a támogatásokat, ezért azokat addig is finanszírozni kell, így az államnak is előre kell állnia a kötelező önrészt. Ehhez szolgáltat kiegészítéssel a megahitel. Eddig a PHARE-, az ISPA- és a SAPARD-alapokból támogatta az Európai Unió a belépő országokat, Magyarország évente 240-250 millió eurós forráshoz juthatott. Mostantól az összeg jóval nagyobb lesz, a támogatások éves összege 1,5-2,3 milliárd euróra emelkedik.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter tájékoztatta a közvéleményt arról, hogy a hitel hosszú lejáratú és alacsony kamatozású, azaz a legkedvezőbb feltételekkel vehettük fel. A kedvező feltételek ellenére a hitelfelvétel növeli az államadósságot, és az eladósodás állami szinten is tovább folytatódik. (A most csatlakozó országok közül hazánk rendelkezik a legnagyobb hitellel.) A vállalkozói réteg eladósodása mellett az elmúlt néhány évben a lakosság jelentős részben adósodott az áru-, illetve a lakásvásárlási kölcsönöknek köszönhetően.

Wolfgang Roth, az EIB alelnöke kijelentette, hogy a budapesti metróberuházáshoz és az M0 körgyűr? megépítéséhez is készek a hitelnyújtásra, ami azt jelenti, hogy idén közel 1 milliárd euró hitelt kaphat hazánk az EIB-től. Draskovics Tibor pénzügyminiszter kifejtette, hogy nemcsak nagy központi beruházásokat, de önkormányzati, regionális fejlesztéseket, különösen a csatornaépítéseket is készek megfinanszírozni a rendelkezésre álló hitelkeretből.

Jelenleg tíz magyar partnerbanknak hiteleznek hosszú lejáratú, előnyös feltétel? forrást, amiből azok kis- és középvállalkozásoknak, illetve kisebb önkormányzati beruházások megvalósítására hiteleznek tovább.

A villamosenergia-hálózat korszerűsítésére az E.ON Hungária, az ÉDÁSZ, a TITÁSZ és a DÉDÁSZ tulajdonosaként, 125 millió euróval részesedik a hitelkeretből.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!