hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs kiugró javulás a piacon, de újra 10 000 pont felett a Dow Jones
Tőzsdejelentés 2003. 12. 10–16.

2003. 12. 22.
Bár a héten több kedvező hír is érkezett a tőkepiacok berkeiből, a világ vezető tőzsdéi alig mutattak elmozdulást előző heti záróáraikhoz képest. A Szaddám Huszein elfogásáról szóló hírek átmeneti, de nem kiugró erősödést okoztak a részvényárfolyamokban. Amerikában kedvező makroadatok is napvilágot láttak: a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés bővülése a vártnál nagyobb erősödést mutatott novemberben, és nőtt a kapacitások kihasználtsága is. A vártnál jobb eredményről számolt be az Oracle, ami a technológiai piacnak adott némi lendületet. 

Európában az autógyártók teljesítettek jól, mivel a novemberi adatok éves szinten 12 százalékos értékesítésbővülést mutattak. A BUX az átlagosnál erősebb forgalom mellett 1,5 százalékos csökkenéssel 9300 ponton zárta a hetet.

A hét vesztese a Richter lett közel 10 százalékos zuhanás után. Az év eleje óta tartó rally lendülete megtörni látszik a gyógyszerrészvénynél, a jövő évi privatizáció megerősítése pedig szintén nem tett jót az árfolyamnak. A lakáshitel-támogatási rendszer változásáról szóló hírekre nagyot estek az érintett bankok – OTP, FHB – részvényei, de a keddi zárásra már csak minimális, fél százalékot sem elérő veszteséget mutattak. Közel 2,5 százalékkal erősödött a Matáv és a meghiúsult privatizáció után a Mol árfolyama is. A második vonalban jelentősen, több mint 8 százalékkal drágultak a Globus részvényei, de erősödött a Graphisoft és a Synergon is. Nem remekelt viszont továbbra sem a gépipar: a Linamar közel 4, a NABI pedig 2 százalékot vesztett értékéből.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!