hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lakáshitel-pingpong
Változások és ígéretek

2003. 05. 19.
A hét elején közismert napilapok ismét hátborzongató "fejleményekről" számoltak be a lakáshitelprogram változásait illetően. Most úgy tűnik, hogy az erre válaszul közzé tett kormányzati nyilatkozat pontot tett az ügy végére. Változtatások azonban biztosan lesznek. A konkrét döntések és időpontok azonban még hiányoznak. A Hetek kérésére Leitner József, a Nemzeti Lakásprogram Titkárság főosztályvezetője reagált az ismételten felhozott vádakra.



Csiha Judit és Leitner József lakásügyi felelősök Fotó: MTI

Rögtön leszögezhetjük – mondta Leitner –, hogy viszszamenőlegesen nem lesznek változtatások, tehát, akik a régi rendszer szerint kötötték meg a szerződésüket, azok semmiképpen sem fognak rosszabb helyzetbe kerülni. Nem igaz az a felvetés, hogy ha egy családnak már van egy lakása, és szeretne egy másikat hitelből az egyik gyermek nevére, akkor ez a régi eladása nélkül nem megengedett. Ellenkezőleg, ez teljesen jogszer? lépés, csak az a lényeg, hogy egy ember nevén egy hitelből finanszírozott lakás legyen. Ugyanez a helyzet a házastársak esetében is. Ha viszont valaki lakáscsere céljából vesz fel hitelt, akkor valóban pénzzé kell tennie régi otthonát. Ennek határideje pedig – minden racionális várakozás szerint – 180 nap helyett 360 napban lesz maximálva.

A hitelek eredeti, 20 éves futamideje sem fog 10 évre lecsökkenni – tette hozzá Leitner. – Változatlan marad emellett az adósok kamatterhe is. A bankok többször is egyértelműen utaltak arra, hogy az állami kamattámogatás csökkentéséből származó veszteségüket nem fogják kamatemelés formájában a lakosságra terhelni. (Persze ettől függetlenül "behajthatják" egyéb, adminisztrációs költségek címén, de kamatemelés nem lesz.) Bár a hitelnyújtás feltételei nem fognak szigorodni, az mégis elképzelhető – mondta a főosztályvezető –, hogy a bankok ezek után még inkább górcső alá fogják venni a kliensek hitelképességét.

A kamattámogatási megvonás révén megnő majd a havi törlesztő részlet, de nem jelentősen. Ez egy 10 millió forintos hitel esetén legfeljebb 800 forinttal nagyobb befizetést jelent havonta. Az viszont várható, hogy a 30 milliós hitelfelvételi korlát 15 millióra csökken. Eddigi tapasztalatok szerint ugyanis a 10 milliós összeget meghaladó hitelfelvételek száma elenyésző. Aki pedig 200 ezer forintot tud havonta törleszteni a 30 millió forintos kedvezményes hitele után, az valójában nem szorul támogatásra – indokolta Leitner az esetleges változtatás ésszerűségét.

Még nincs eldöntve, hogy mi legyen azokkal, akik már belevágtak a lakásvásárlásba, de a hitelszerződést még nem írták alá. Erre az esetre eddig csak javaslatok születtek. Azokra viszont, akik a változás időpontjában már hitelszerződéssel rendelkeznek, biztosan nem vonatkoznak a módosítások, azaz továbbra is a leszerződött kamattal és támogatással kapják a kölcsönt.

Leitnernek nincs tudomása a kamatplafon eltörléséről, sem a változtatások bevezetésének konkrét időpontjáról. A napilapok által felkapott június 1-ji dátum viszont csak egyetlen esetben valósulhat meg: ha a kormány már jövő héten döntést hoz az ügyben, majd egy kéthetes átállási időt követően életbe lépnek a változtatások. Erre azonban nincs sok esély. Egy biztos, ha a közeljövőben megszületik a döntés, akkor megkezdődik a visszaszámlálás is.

Azt a kérdést, hogy kinek állt szándékában megpiszkálni ezt a témát, természetesen a program készítői is feltették magukban. Leitner szerint nagy valószínűséggel tanulmányokból ollózták össze ezeket a meg nem alapozott vádaskodásokat. Ezek a munkaanyagok viszont távolról sem konkrétak, sőt még az sem biztos, hogy egyáltalán komoly vizsgálat tárgyát képezik. A kormányzatnak viszont még a "leghajmeresztőbb" javaslatokra is reagálnia kell, ezért nyilvánvaló, hogy mindegyik megfordul egyszer az asztalukon.

Meg nem nevezett források azonban azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a bankok dobták fel a témát, azt várva, hogy majd a kormány visszavonulót fúj a kamattámogatás csökkentésének kérdésében. Ezt azonban még egyetlen hivatalos szerv sem tudta megerősíteni.


Szolid áremelkedés a lakásfronton

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!