hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terrorpénzek
A láthatatlan átutalás

2002. 11. 11.
A havala a mai napig egy igen népszerű pénzátutalási forma az arab világban, amelynek az alapja egy, a középkor óta fennálló iszlám tradíció.  A tranzakció szóban történik és gyakorlati pénzmozgás nincs, az egésznek az alapja az adott szó, a bizalom. Például valaki elmegy egy havala brókerhez egy közel-keleti kis faluban és megbízza, hogy továbbítson ezer dollárt a Németországban élő testvérének. Odaadja a jutalékkal megemelt összeget, és a bróker telefonál egy hamburgi kollégájának, aki "leszállítja" a pénzt a kedvezményezettnek és a bróker "zsebből" fizet. Az egésznek nincs nyoma és mégis működik, persze mindez egy olyan kulturális közegben, ahol a lopásért nem ritkán kézlevágás "jár". Európában vagy a világ más részein a pénz valószínűleg nyomtalanul eltűnne és ez a fajta tranzakció igen rövid élet? lenne.

Különösen kedvelt pénzmozgatási forma ez az elmaradott, analfabéta arab lakosság körében. A havala a legtöbb esetben legális ügyletet takar, sőt példaérték? is lehetne, ha nem a terroristák egyik fő pénzügyi eszköze lenne, hiszen a nyom nélküli pénzmozgás rendkívül kedvez a bűnözőknek.

A nemzetközi pénzmosás elleni hadműveletek most elérték a havala évszázadok óta érintetlenül működő zárt rendszerét is.

Az Egyesült Arab Emirátusok a terrorizmus elleni nemzetközi harcban ránehezedő, elsősorban amerikai nyomásra kész szigorúbban szabályozni a havalát. Ez abban áll, hogy minden havalabrókert regisztrálni fognak, és csak banki engedélylyel működhetnek tovább.

A brókerek kötelesek a bank felé minden gyanús átutalást bejelenteni. Kérdés persze, hogy a brókerek mennyire lesznek lelkiismeretesek a nemzetközi terrorizmus és 

a pénzmosás ellenes liga törekvéseinek támogatásában.

A nyugati civilizáció – Bush amerikai elnökkel az élen – mindent elkövet, hogy a katonai hadjáratok (Afganisztán, Irak) mellett a terrorszervezetek pénzügyi ellehetetlenítését is véghezvigye. Ez egyúttal automatikusan az egyén szabadságának korlátozását is jelenti, hiszen a fokozódó pénzügyi kontroll nem csak a terrorista szervezeteket érinti majd. Mint ismeretes 2001. szeptember 11-e óta a nyugati világban gyakorlatilag nem létezik anonim bankszámla, illetve átutalás.

A pénzmosás ellen küzdő hivatalnokok szeme egyre többet lát és a világ legeldugottabb helyein is – ahol a bankrendszert a havala pótolta – fókuszba kerülnek a kisemberek pénzügyei is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!