hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Putyint leírta a Nyugat

2001. 09. 03.
A Nyugat csalódott Vlagyimir Putyin orosz elnökben. A korruptnak számító Jelcin elnök után tisztakez? politikusnak vélték Putyint, ám a közelmúltban árnyék vetült rá. A Newsweek hírmagazin által közzétett nyugati kémjelentések alapján Putyin évekkel ezelőtt szentpétervári alpolgármesterként olyan ingatlanholding létrejötténél és térnyerésénél bábáskodott, amely a kolumbiai drogbárók és az orosz maffia egyik fő pénzmosó cége Oroszországban. A hír olyan nagy felháborodást váltott ki, hogy 29 ország, köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió államai napokon belül Párizsban összeülnek annak érdekében, hogy Oroszországot megfelelően szankcionálják az egyre burjánzóbb és már az egész világgazdaságot érintő pénzmosások miatt. 



Vlagyimir Putyin orosz elnök edényt készít egy kerámiaműhelyben. Oda lett a tisztakez? politikus imázsa Fotó: Reuters

Putyinban azért is csalódott a nyugati politikai elit, mert az orosz elnök eddig azt a képet mutatta magáról, hogy keményen harcol a korrupcióval szemben, partvonalra tett néhány "erős embert", mint például a médiamágnás Borisz Berezovszkijt és Vlagyimir Guzinszkijt. Putyin kétségkívül sokat veszít ezzel az üggyel, hiszen nemcsak külföldről szigetelődik el, hanem a félretett ellenfelek igencsak örömmel vennék, ha Putyinról bebizonyosodna az, ami ma még csak feltételezés, hogy mégsem volt olyan makulátlan a KGB-ügynök, mint azt eddig a világ gondolta. 

A történet 1992-ben kezdődött. Egy szürke ex-KGB ügynök, Putyin Szentpétervár alpolgármestereként ugyan látszólag aszkéta módon élve, (szerényen Volgával járt munkába és nemigen költekezett), Európa legnagyobb pénzmosó cégének a tanácsadójaként működött. Vlagyimir Putyin első "civil" munkahelyén, a szentpétervári városi tanácsban azért kezdett el munkálkodni, hogy minél több külföldi tőke áramoljon be szülőföldjére. Ezért is utazott a Németország pénzügyi központjának számító Frankfurtba, ahol jó barátjával, az orosz delegáció tagjaként utazó Vlagyimir Szmirnov üzletemberrel gyorsan befektetőre leltek egy szentpétervári ingatlanholding létrehozására. Szmirnov meggyőzte német befektetők egy csoportját, hogy hozzanak létre egy német-orosz vegyes vállalatot, amelynek orosz részét ő menedzselné. Szmirnov annak érdekében, hogy a nyugati befektetők kikerüljék az ex-szovjet gazdaság útvesztőit és csapdáit, azt is felajánlotta, hogy a szentpétervári városi vezetőség négy prominens személyisége, köztük a későbbi orosz elnök, Putyin, a cég tanácsadó testületének tagjai lesznek. A vállalat Szentpétervári Ingatlan Holding (németül rövidítve: SPAG) néven 1992-ben meg is alakult. Szentpétervár azonban sok orosz számára az orosz bűnözés fellegvárát jelenti, ahol az SPAG a kulisszák mögött kulcsszerephez jutott a maffia számára.

Két évvel ezelőtt a BNP német titkosszolgálat egy lichtensteini pénzmosási ügyben nyomozott és ekkor lepleződött le először az SPAG homályos szerepe az ilyen jelleg? ügyekben. A német titkosszolgálati jelentés szerint az SPAG egyik társalapítója, Rudolf Ritter az SPAG törzstőkéjét az orosz szervezett bűnözés, valamint a kolumbiai drogkereskedők aktív hozzájárulásával teremtette elő.

Hat héttel ezelőtt Rittert vád alá helyezték Ausztriában és Lichtensteinben pénzmosás alapos gyanúja miatt. A Newsweek forrása szerint a vád több mint 1 millió dollár átmosása a Cali kokainkartell számára.

A Kreml cáfol: Ritter ügyvédjén keresztül tagadja a vádat. Putyin pedig azt is tagadja, hogy valaha is bármilyen címen pénzt kapott volna az SPAG-től. Tavaly a Kreml szóvivője még azt is letagadta, hogy Putyin valaha dolgozott az SPAG-nek. A mostani Kreml- verzió úgy szól, hogy Putyin a tanácsadói testületben honorárium nélkül vett részt, és egyáltalán nem folyt bele a cég ügyeibe.

Ezzel szemben bizonyos orosz források szerint Putyin városatyaként több fontos, az SPAG érdekeit egyértelműen képviselő dokumentumot írt alá. Klaus-Peter Sauer, az SPAG alapításában részt vevő pénzügyi szakember, a cég egyik vezetője szerint Putyin legalább hatszor tárgyalt vele az SPAG ügyeiről, és az elnök a most vád alatt álló Ritterrel is találkozott, legalább egyszer.

Vladimir Szmirnov, a cég elsőszámú orosz vezetője rendszeresen "előszobázott" Putyinnál, és barátságukat jól jelzi, hogy közös dácsát (üdülőt) vásároltak Szentpétervár határán, ami még most is kettejük nevén van.

A legkompromittálóbb jel Putyin elkötelezettségéről az általa aláírt városi rendelet, mely leszögezi, hogy Szentpétervár mentő-, és rendőrautói, buszai és taxiai kizárólag a Szentpétervári Olaj Vállalatnál (PTK) tankolhatnak. A PTK Szmirnov tulajdonában álló olajvállalat, és az utóbbi időben érdekes módon Putyin egyik közeli rokona, Viktor Khmarin szentpétervári ügyvéd lett az egyik fő részvényes. Másrészt érdemes figyelembe venni azt a tényt is, hogy Szmirnov szoros üzleti kapcsolatban áll az olajszakmából hírhedt (félkarú) Vlagyimir Barsakovval. Barsakov, akinek a tulajdonában áll Moszkva valamennyi kaszinója és vendéglője, egyben Oroszország legszervezettebb bűnbandájának a feje is. Ezek után csak hab a tortán, hogy tavaly év végén Putyin - az SPAG ellen folyó nemzetközi titkosszolgálati vizsgálatokról nem tudva - leleplező módon Szmirnovot tette a volt orosz Vagyonkezelési Igazgatóság élére, így most ő diszponál a hajdani kommunista ingatlanportfólió egésze felett. Már ami megmaradt belőle, mivel Borisz Jelcin exelnök kormányzása alatt jó néhány korrupciógyanús ügyet bonyolítottak le éppen ezen az igazgatóságon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!