hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiszámított kiszámíthatatlanság
Módosul a kétéves költségvetés

Nem jött be. Kertelés nélkül így is lehetne summázni azt a bejelentést, amely megerősítette és egyben pontosította a költségvetés tervezett és valós állapotát: az idén 285 milliárd forinttal több bevétel folyik be a központi büdzsébe, mint ahogy azt a szakemberek tervezték. A vártnál magasabb infláció, illetve a hatékonyabb adóbeszedés a "ludas". Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár sajtótájékoztatóján még azt is bejelentette, hogy a kétéves költségvetés is módosításra szorul. 

A kétéves költségvetés indoka éppen a tervezhető, kiszámítható jövő volt. Az első év első félévében ugyanakkor kiderült, nem tarthatóak a számok, szükség van változtatásokra. A kétéves költségvetést a tervek szerint jövő tavaszra szabják a realitásokhoz. 

A kormány úgy döntött a legutóbbi ülésén, hogy minden plusz bevételt elkölt, és nem foldozzák az államháztartási hiányt. 

A többletbevétel a következőképpen alakult: minden képzeletet felülmúlóan jó adófizető állampolgárnak minősülünk, hiszen 170,6 milliárddal több adót fizetünk az idén, mint azt tervezték a Pénzügyminisztériumban. Ebből 33 milliárdot a köztisztviselői bérfejlesztésre, 44 milliárdot az ÁPV Rt. kasszájába, 47,4 milliárdot pedig a kormány által szabadon elkölthető tartalékkeretbe utalnak át. Mintegy 114 milliárd forinttal több pénz érkezett a tb-alapok számlájára, és maradnak is itt, részint a nyugdíjemelésre, részint a gyógyszerkassza feltöltésére fordítva.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!