hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Harcban a Mol a PKN-ért
Tőzsdejelentés 2001. 08. 16-29.

2001. 09. 03.
Mérsékelt csökkenést mutattak az amerikai részvényindexek, miután mélypontra süllyedt a fogyasztói bizalom indexe, és az elemzők a gazdaság teljesítményének további romlására számítanak. A japán Nikkei-index 17 éves mélypontra, 11 000 pont alá süllyedt. Eközben Európában mérsékelt optimizmus uralkodott, az Európai Központi Bank jövő heti ülése előtt felerősödtek a kamatcsökkentési várakozások. A BUX ismét egy trend nélküli hetet tudhat maga mögött, nagyon gyenge forgalom mellett minimális, 0,13 százalékos csökkenés után 6349 ponton zárta a hetet.

A legjobb teljesítményt a gyógyszergyárak papírjai nyújtották a cseppet sem pörgős hét során, mind az Egis, mind a Richter 1 százalékot meghaladó emelkedést produkált. Az Egisnek jó hír, hogy jelentős royalty bevételeket hozhat számára, hogy finn partnere megállapodott a magyar cég hatóanyagából készülő új gyógyszer jövőbeli amerikai forgalmazásáról. Hasonló mérték? emelkedést mondhat magáénak a PKN pakettjéért az OMV-vel harcba szálló Mol részvénye is, amely azonban a héten megjelent hírek szerint a Hellenic Petroleum privatizációjában nem vesz részt. 

A BorsodChem Rt. (BC) alaptőkéjének 43,2 százalékát ajánlották fel érvényesen a CE Oil vételi ajánlatára, s e papírokat a CE Oil meg is veszi, ezzel több mint 50 százalékos tulajdonosává válva a BC-nek.

Jövő évtől változnak az amerikai számviteli előírások az akvizíciókhoz kapcsolódó goodwill amortizációt illetően. A Nabi és a Graphisoft eredményében akár kétszámjegy? (százalékos) pozitív elmozdulást eredményezhet az új előírások alkalmazása a jövő évtől.

A közeljövőben újabb két papírral lesz szegényebb a Budapesti Értéktőzsde parkettje, az IBUSZ kivezetése már hivatalos, míg a Csopak esetében ez még csak erősen valószínűsíthető, mivel a cég sajátrészvény-vásárlásra kér felhatalmazást közgyűlésétől, ami a mindössze 5 százalékos közkézhányad esetén nyilván kivonuláshoz vezet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!