hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gazdasági válság Argentínában

2001. 07. 21.
Rekord összeg?: közel 130 milliárd dollár külföldi adóssággal küszködik Argentína, s emiatt az idén már sokadszor sodródik a nemzetközi fizetésképtelenség határára. A fejlődő piacok teljes adósságállományának mintegy egyötöde alatt roskadozó argentin gazdaság pénzügyi összeomlása minden fejlődő piacnak, így hazánknak is sokat árthat. A válságtól való félelem eladási hullámot indított el egyrészt az argentin pénzpiacokon, de sok más feltörekvő országban is. 



Argentin munkások tüntetnek a kormány pazarló politikája ellen Fotó: Reuters

Emlékezetes, hogy az argentin válságról származó első hír törte meg a forint dinamikus erősödését, egy nap alatt 4 százalékkal esett az árfolyam. Nemzetközi pénzügyi elemzők szerint a veszély továbbra is valóságos, jóllehet nem tartanak újabb nemzetközi pénzügyi válság kirobbanásától.

Fernando de la Rúa argentin elnöknek a héten sikerült időt nyernie azzal, hogy széles kör? politikai megállapodást hozott tető alá egy gazdasági megszorító csomag bevezetéséről, amely lehetővé teszi a hosszabb távú megoldások kidolgozását. A Financial Times szerint a krízis oka a korábbi gazdaságpolitikában keresendő, hosszú évekig "dőlt a pénz" a latin-amerikai országba, mert bizalmat kapott a hitelezőktől a korábbi antiinflációs akciója miatt. (Csak tavaly év végén 40 milliárd dolláros csomagot kapott az IMF-től.) A térség országai sem állnak túlságosan erős lábakon: Brazília, Chile, Mexikó is gazdasági problémákkal küzd.

A folyamatban a rendkívül mély válságból és hiperinflációból mintegy tíz éve kilábalt Argentína ezúttal nem sok segítségre számíthat a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), ahonnan azt üzenték: Buenos Aires nem is álmodhat a korábbiakhoz hasonló pénzügyi mentőakciókról. A nagy külföldi adósságállomány azonban valószínűleg tovább fog növekedni még akkor is, ha az esedékes rövid lejáratú hiteleket sikerül hosszabb lejáratúra cserélni. A három éve recesszióban lévő argentin gazdaság felélénkítése az általános világgazdasági lassulás jelenlegi periódusában megoldhatatlan problémaként nehezedik a kormányra. Az IMF elemzői szerint a válság valószínűleg nem terjed túl Latin-Amerika határain, de a török pénzügyi válsággal karöltve már komoly veszélyt jelent a világ összes fejlődő piacának megítélésére. A jelenlegi instabilitás máris kihatással van a tágabb térség számos fejlődő piacára, köztük Brazíliára, a Fülöp-szigetekre, Indonéziára, de még Dél-Koreára is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!